Regija
NAPREDUJE GRADNJA PRVOG DJEČJEG VRTIĆA U OPĆINI VILJEVO

U prvom viljevačkom dječjem vrtiću bit će mjesta za 45 djece u dvije odgojne skupine
Objavljeno 22. studenog, 2019.
VILJEVO

U Viljevu, kod Osnovne škole Ante Starčevića, u tijeku je gradnja dječjeg vrtića.

Vrtić gradi tvrtka Iver d.o.o. iz Čepina, a kada bude dovršen, u njemu će biti osigurana mjesta za 45 djece, uz nekoliko novozaposlenih djelatnika. Viljevački vrtić imat će dvije odgojne skupine, i to za djecu dobi od tri do sedam godina. Radovi su počeli u lipnju ove godine, a kako ističe općinski načelnik Dominik Knežević, završetak gradnje vrtića planiran je u roku od godinu dana. Osim što Viljevo dobiva novu javnu ustanovu, dobiva prvi predškolski objekt, jer ga to mjesto nije imalo te se financira isključivo europskim sredstvima.

Riječ je o projektu vrijednom 6,5 milijuna kuna za koji je Općina Viljevo osigurala 100-postotno financiranje iz EU-a.

Sredstva su, naime, osigurana na natječaju za operaciju 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo" Programa ruralnog razvoja.

Koliko znači 6,5 milijuna kuna potpore za Općinu Viljevo jasno je ako se stavi u relaciju s ovogodišnjim općinskim proračunom od 18 milijuna kuna.

- To je velik projekt za Općinu Viljevo, ali i ono što nam je doista potrebno. Gradnjom vrtića riješit ćemo muke roditelja koji su djecu vozili u Donji Miholjac, a i tamo nije bilo mjesta za sve - rekao je načelnik Knežević. Dodao je da uz sve mjere koje Općina može ponuditi, gradnja vrtića je najbolja demografska mjera i pokazatelj da djece u Općini ima.

- Ovo je ulaganje u budućnost, u živote naše djece i opstanak naše općine - kaže načelnik Knežević.

Općina ima sedam naselja s nešto više od 2000 stanovnika. Novi vrtić bit će građevina montažnog tipa, u njemu će biti dvije vrtićke skupine s multifunkcionalnom dvoranom te pratećim i pomoćnim prostorijama.

Načelnik Knežević ističe da još nije odlučeno na koji će način funkcionirati budući vrtić, odnosno hoće li biti u vlasništvu Općine ili će djelovati kao područni odjel Dječjeg vrtića Pinokio Donji Miholjac.

Kaže da Općina najvjerojatnije neće biti osnivač.

- Jako teško da ćemo sami pokrenuti vrtić, s obzirom na potrebna izdvajanja za predškolski odgoj, a koja nisu mala. Ovogodišnji proračun iznosi oko 18 milijuna kuna, a izvorni je nešto veći od tri milijuna kuna. Otvorit ćemo pregovore s Gradom Donjim Miholjcem, koji je osnivač vrtića Pinokio, da u sklopu tog vrtića djeluje i naš u Viljevu. S obzirom na to da se gradnja vrtića financira europskim sredstvima, ne možemo ga dati privatniku – objasnio je načelnik
Knežević.

Snježana Fridl
Za projekt vrijedan 6,5 milijuna kuna Općina je osigurala 100-postotno financiranje europskim sredstvima
Najčitanije iz rubrike