Regija
NAPORIMA ?AKOVACKIH ASTRONOMA

Kamerom kod Drenja u Hrvatsku meteorsku mrežu ušlo je i Đakovo
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Cilj je Mreže snimanje i obrada promatranja meteora. Pokraj Drenja bit ce postavljena još jedna kamera
ĐAKOVO

Astronomsko društvo Orion, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Đakova (ZTK), nedavnim postavljanjem kamere za praćenje meteora kod Drenja pridružilo je Đakovo Hrvatskoj meteorskoj mreži (HMM), koja je plod dugogodišnje tradicije meteorske astronomije u RH.

Prva vizualna promatranja, u organizaciji zagrebačke Zvjezdarnice, tj. AAD Zagreb, 1970-ih, potaknula su i ostale udruge astronoma amatera na promatranja meteora. Đakovački astronomi kameru kod Drenja usmjerili su prema zapadu.

- Bilo je potrebno imati čist pogled na zapad sa što manje svjetlosnog onečišćenja, te je zato odabrana lokacija dalje od gradske rasvjete - pojašnjava predsjednik AD-a Orion i đakovačkog ZTK-a Danko Kočiš. Dodaje da je montažom prve kamere i računalne opreme omogućeno članovima, a uskoro i đakovačkim srednjoškolcima, sudjelovanje u prikupljanju i obradi podataka te znanstvenom radu slavonskih studenata u suradnji s HMM-om. U planu je postavljanje još jedne kamere koja će pokriti još veći dio neba.

HMM omogućuje promatranje meteora, a njezin nastanak i širenje idu u korak s tehnološkim dostignućima. Razvojem tehnologija CCD kamera, sredinom 90-ih prošloga stoljeća, u svijetu počinju s radom prve amaterske meteorske mreže temeljene na videotehnologiji.

- Početkom novog milenija kamere videonadzora visoke osjetljivosti postale su široko dostupne, tako da se sa Zvjezdarnice u Puli 2006. provode prva eksperimentalna promatranja meteora preko videa. Nakon dodatnih testiranja i optimiziranja sustava u vrijeme maksimalne aktivnosti meteorskih potoka Orionida te Geminida, pod okriljem Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan. 2007.godine formira se HMM, čime se održava kontinuitet promatranja meteora i daje potpuno nova dimenzija meteorskoj astronomiji u nas - kaže Kočiš. Cilj je Mreže snimanje i obrada promatranja meteora te edukacija mladih o znanstvenim metodama na primjeru originalnih promatranja. Kočiš kaže da je ukupna cijena po stanici manja od 300 eura, takve je sustave bilo moguće instalirati na jednoj ili više lokacija.

- Osim tih osnovnih alata za snimanje, razvijeni su i softverski alati za detekciju meteora na snimkama, astrometriju, određivanje atmosferske putanje te određivanje orbita i njihovu analizu - dodaje ovaj đakovački zaljubljenik u astronomiju.

Potvrda efikasnosti sustava je i pronalazak meteorita pokraj Križevaca kao rezultat izračuna putanje iz mjerenja položaja meteora sa snimaka pet HMM kamera. Pao je na tlo u noći između 4. i 5. veljače 2011., a pronađen je u organiziranoj potrazi 20. veljače. Prvi je meteorit pronađen na tlu RH nakon 60 godina od prethodnog meteorita - Dubrovnik, 20. veljače 1951. Kočiš kaže da u radu HMM-a sudjeluje više od 50 ljudi, profesori, učenici, studenti. – Zaljubljenici su to u astronomiju i meteore, no ima i programera koji u izradi specifičnog softvera vide jedinstveni izazov. Uspostavljena je i suradnja sa svjetskim stručnjacima meteorske astronomije, od SAD-a i EU-a do Japana, te je objavljeno na desetke zajedničkih radova - kaže Kočiš. Hrvatski motritelji meteora sudjeluju na Međunarodnoj meteorskoj konferenciji u organizaciji IMO-a, a 2009. bili su i njezini domaćini. HMM je uzeo učešća i u radionicama Europske svemirske agencije (ESA) i američke NASA-e, te svojim iskustvima aktivno pripomogao pokretanju SETI CAMS sustava.

- Konstantnim praćenjem dobivenih podataka i kalibracijom opreme nadamo se da će postaja u Drenju pridonijeti uspjehu HMM-a i Globalne meteorske mreže - kaže Kočiš.

Prva je iduća stanica, kamera HMM-a, u Osijeku, potom u Valpovu…

Kamera kod Drenja je i dio Hrvatskog astronomskog saveza, a nabavljena je sredstvima iz Javnih potreba u tehničkoj kulturi RH što se raspoređuju kroz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture.

Suzana Župan
Zabilježili 76 crvenih vilenjaka
“Sve podatke nedavno montirane kamere u Drenju mogu se pratiti na http://istrastream.com/rms-gmn/hr000M/, gdje su podatci o zabilježenom broju meteora, fotografskom zbroju i druge pojedinosti. Potvrda vrijednosti montirane opreme je i nedavno zabilježenih 76 crvenih vilenjaka na snimci u noći između 15. i 16. studenoga, koje je zabilježila kamera GMN-a Đakovo (https://youtu.be/n74pNZ95epU)”, kaže Đakovčanin Danko Kočiš.
Možda ste propustili...

VETERINARSKA STANICA D.O.O. VINKOVCI

Tretiranje komaraca

SLAVLJE U VALPOVAČKOJ ŽUPI

Stoljeće Družbe kćeri milosrđa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana