Ekonomija
PREDSTAVLJEN UDŽBENIK ZA VINARSTVO

Hrvatsku brendirati kao zemlju kvalitetnih vina
Objavljeno 22. studenog, 2019.
"Ovaj udžbenik predstavlja abecedu tehnologije proizvodnje vina i uvjeren sam da će, uz naše studente, znanstvenike i stručnjake, biti nezaobilazno štivo i vinarima kojima je proizvodnja vina izvor egzistencije i koji su svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja, inovacija i najnovijih tehnoloških dostignuća‘‘, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na promociji prvoga sveučilišnog udžbenika na hrvatskom jeziku Vinarstvo, autorice Stanislave Herjavec.Naglasio je da Hrvatska ima veliko bogatstvo vinskih sorti, samo autohtonih više od 120.
"Cilj nam je i želja da u HGK-u pod jedinstvenim zaštićenim brandom Vina Croatia – vina mosaica, koji je otisnut i na poleđini ove knjige, cijelu Hrvatsku brendiramo kao zemlju vina. Da naša Istra, Dalmacija, Slavonija i središnja Hrvatska postanu perjanice enološke i gastronomske ponude, kako je slučaj s Bordeauxom u Francuskoj ili Toscanom u Italiji, te da turisti koji dolaze kod nas tragajući za autentičnim doživljajem upravo konzumacijom vrhunskih vina i gastronomije upoznaju svu ljepotu načina života i mentaliteta te našu bogatu tradiciju i kulturu‘‘, poručio je Kovačević.
Autorica knjige zahvalila je svima koji su joj pomogli u stvaranju knjige, za koju se nada da će biti putokaz novim generacijama.
- Tijekom cijele svoje karijere vodila sam se poslovicom da nije znanje znanje znati, nego je znanje znanje dati. Vino je za mene čaroban svijet i žao mi je što ne mogu do kraja spoznati njegovu ljepotu - kazala je Herjavec, dodavši da moramo čuvati stare tehnologije, ali i pratiti moderne trendove u proizvodnji vina.
Prodekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivica Kisić izjavio je da je ova knjiga važna za popularizaciju znanosti, osobito agronomske struke.
"Riječ je o pravoj poslastici za svakog čitatelja – od studenta, vinara do vinskih entuzijasta – svi oni u njoj mogu pronaći nešto za sebe. Kažu da je sudbina ovakvih stručnih knjiga da ih svi hvale, a nitko ne čita. Uvjeren sam da će ovo biti iznimka‘‘, kazao je Kisić.
Dejan Škrbić, direktor nakladnog zavoda Globus, koji je izdao knjigu, objasnio je da je riječ o djelu koje nije nastalo odjednom, nego iza njega stoji mnogo godina rada i znanstvenih istraživanja primijenjenih u proizvodnji. "Posebno nas raduje što na stotu obljetnicu Agronomskog fakulteta imamo čast predstaviti ovaj udžbenik‘‘, rekao je Škrbić.
Jedan od recenzenata knjige, agronomski stručnjak Nikola Mirošević, istaknuo je da je riječ o izvornom uratku od 13 poglavlja koja lakoćom uvode čitatelja u problematiku proizvodnje vina. "Knjiga je pisana u skladu s programom koji se izvodi na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i srodnim sveučilištima, pridržavajući se visokih metodoloških standarda. Dobro će poslužiti studentima, ali i stručnjacima i enolozima u svim vinarijama‘‘, zaključio je Mirošević.
Z.Rupčić
Proizvodnju vina nije moguće razvijati bez znanja, inovacija i najnovijih tehnoloških dostignuća
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike