Tehno

Shift Money okupio svjetske FinTech stručnjake
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Dvodnevna međunarodna FinTech konferencija Shift Money otvorena je jutros u Zagrebu, otvorio ju je direktor konferencije Ivan Burazin koji je najzaslužniji što se već drugu godinu zaredom u Laubi okupljaju hrvatski i inozemni stručnjaci koje zanima primjena modernih tehnologija u financijama. Nakon njega predavanje je održao keynote predavač Rob Frohwein čiji FinTech startup Kabbage pripada u skupinu tzv. Unicorna, odnosno onih čija se vrijednost procjenjuje na više od milijarde dolara. Frohwein je s okupljenima podijelio svoja iskustva i uvjerenje kako je za globalni uspjeh neke tvrtke potrebno prepoznati viziju i što se želi postići za nekoliko godina, a da prije toga treba prepoznati snagu i „super moć“ koju tvrtka ima. Konkretno, u slučaju Kabbagea koji se bavi izdavanjem automatiziranih zajmova malim i srednjim tvrtkama preko interneta, Frohwein snagu vidi u obrtnom kapitalu koji nude, dok njihovom „super moći“ smatra bilaterale podatke, odnosno činjenicu da Kabbage putem aplikacijskog programskog sučelja (API-ja) ima pristup raznim podacima vezanima uz poslovanje neke tvrtke.


„Prestanite se nazivati Uberom ili Amazonom u svom području i pronađite jedinstveni identitet“, poručio je poduzetnicima Frohwein, a upozorio je i kako će FinTech tvrtke morati proširiti svoj djelokrug i ponudu svojih usluga tražeći pravu viziju kako bi se mogli nastaviti natjecati kroz sljedećih deset godina.


Shift Money konferencija obuhvatila je i temu kriptovaluta, a jedan od sadržaja te tematike bio je razgovor koji su vodili FinTech novinarka Camille Russo i Teck Chia – šef developerske platforme Binance X. Ona je u vlasništvu vodeće svjetske kriptomjenjačnice Binance, koja na dnevnoj bazi ostvaruje promet u visini dvije milijarde dolara. Kao što se moglo čuti iz njihova razgovora, dugoročni cilj platforme je razviti developerski ekosustav i pridonijeti prihvaćanju kripta. Binance X pomaže kriptozajednicu i dodjelom vlastitih financijskih potpora raznim kriptoprojektima kao što su analitički alati, novčanici, trading alati i drugi.


Upitan o tome što je potrebno kako bi kripto bio masovno prihvaćen, Chia je podsjetio kako mnoge tehnologije napreduju korak po korak i puno se stvari mora dogoditi dok neki od koraka ne bude presudan. Usporedio je situaciju blockchain tehnologije danas s trenutkom prije pojavljivanja prvog iPhonea, kad su mobiteli bili tek sredstvo za razgovor i slanje SMS-ova dok prve aplikacije nisu promijenile njihove mogućnosti. On vjeruje kako je za brži uspjeh kriptosvijeta postoje i dodatne prepreke - složenost razvoja na blockchainu, složeniji developerski alati nego kod primjerice razvoja aplikacija za mobitel te nedovoljno korisnika i slučajeva za korištenje.


U popodnevnim satima sudionike konferencije očekuje panel-rasprava i niz predavanja na kojima će sudjelovati predstavnici iz Revoluta, Transferwisea, Infobipa, Oradiana, Microblinka i drugih hrvatskih i svjetskih FinTech i IT tvrtki. Održat će se i polufinala startup natjecanja Shift Money Startup Challenge, a sudionici konferencije mogu provesti vrijeme i na sajamskom prostoru u kojem im se preko štandova predstavljaju startupi i tvrtke iz područja FinTecha, bankarstva i IT-a.
Najčitanije iz rubrike