TvObzor
HRT: DOKUMENTARNI FILM “AVICII: ISTINITE PRIČE”

Portret prerano preminulog švedskoga glazbenika
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Film će biti prikazan u nedjelju, 24. studenoga, na HRT-u 2, s početkom u 23.40

Riječ je o portretu švedskoga glazbenika Tima Berglinga, poznatijeg kao Avicii, od skromnih početaka do strelovitog uspona, svjetske slave i povlačenja s nastupa u dobi od 26 godina.

Godine 2008. zaljubljenik u glazbu Tim Bergling bio je samo talentiran anonimac. A do 28. kolovoza 2016., kada je održao posljednji koncert u karijeri, nanizao je 813 koncerata diljem svijeta.

U ovom osobnom i iskrenom dokumentarcu Tim Bergling govori o svome životnom putu, o tome kako je od stvaranja glazbe u improviziranom studiju u svojoj sobi došao do nastupanja u najvećim svjetskim arenama pod umjetničkim imenom Avicii.

Radnja dokumentarca počinje u ožujku 2016., kada je Avicii objavio da više neće održavati koncerte. Imao je 26 godina i bio na vrhuncu karijere. Za njega to je zaista bilo pitanje života i smrti.

Tijekom tri godine, počevši od 2013., redatelj Levan Tsikurishvili imao je pristup Timovu privatnom životu. Pratio ga je na nastupima, iza kulisa, kod kuće, s prijateljima, na putovanjima...

Čak i u bolnici.

A rezultat toga? Osoban portret rađanja zvijezde koji pokazuje naličje i izazove svjetske slave i uspjeha, od fizičke boli do psihičke iscrpljenosti.

Tim Bergling preminuo je 20. travnja 2018., u dobi od 28 godina. Njegovo glazbeno naslijeđe jednako cijene obožavatelji i kolege. On je glazbenik koji je rasplesao svijet. Taj se ples nastavlja i nakon što se za njega zastor spustio.

Nikola Kučar
BIOGRAFIJA
Tim Bergling, poznatiji pod umjetničkim imenom Avicii, bio je švedski DJ i glazbeni producent. Prema izboru časopisa DJ Mag našao se na trećem mjestu popisa 100 najboljih svjetskih DJ-eva 2012., i 2013. godine. U dva navrata bio je nominiran za prestižnu nagradu Grammy, za pjesmu "Sunshine", koju izvodi u duetom s Davidom Guettom, i za pjesmu "Levels". Tijekom kratkotrajne i veoma uspješne karijere objavio je dva studijska albuma, "True" i "Stories". Veliku popularnost na globalnoj razini ostvario je s pjesmama "I Could Be the One" u suradnji s Nikijem Romerom, "Wake Me Up", "You Make Me", "X You", "Hey Brother", "Addicted to You", "The Days", "The Nights, Levels", "Waiting for Love", "Without You", i "Lonely Together". Tijekom života nastupio je 2013. i 2015. godine na Ultra Music Festivalu u Splitu. (hr.wikipedia.org/)
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike