Kultura
HRVATSKA KAZALIŠTA TUZLANSKI POZORIŠNI DANI

Odgodili "Pepeljugu" zbog dodjele NHG-a
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Na tradicionalnoj kazališnoj manifestaciji 26. tuzlanski pozorišni dani, koji su u tuzlanskom kazalištu počeli 19. i traju do 29. studenoga, sudjeluju i tri hrvatska kazališta – iz Vinkovaca, Osijeka i Pečuha. Gradsko kazalište "Joza Ivakić" u subotu će odigrati komediju Murraya Schisgala Ljubaf u režiji Gorana Ribarića, ali je predstava Pepeljuga, koju su također trebali odigrati u Tuzli, odgođena. Naime, u obje predstave igra Matea Marušić, koja je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, a objava imena nagrađenih i dodjela priznanja je u nedjelju u zagrebačkom HNK-u. Kako objašnjava ravnatelj GK "Joza Ivakić", Zdenko Rečić, nominacija je veliko priznanje za mladu glumicu i njihovo kazalište i ona mora nazočiti dodjeli nagrada.


- I prošle je godine Matea bila nominirana u istoj kategoriji, ali za ulogu u Vrzinu kolu, a ove je nominirana za ulogu u Staklenoj menažeriji. Kod nas je bila na stručnom usavršavanju i vidjeli smo da je riječ o darovitoj glumici pa smo ju primili u stalni radni odnos, ali ona se i dalje usavršava u glumačkom pozivu i trenutačno se u Novom Sadu dodatno školuje - kaže Rečić.


U srijedu, 27. studenoga, tuzlanskoj se publici predstavlja Hrvatsko kazalište iz Pečuha predstavom za djecu Shela Silversteina Drvo ima srce u režiji Dejana Fajfera, a istog dana na večer Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka izvodi Ručni rad Jean-Clauda Danauda, koji je režirao Ivan Leo Lemo.


Hrvatska kazališna tradicija na tuzlanskim će susretima biti i u četvrtak, 21. studenoga, kada domaćini, Narodno pozorište Tuzla, igra Pijanu noć 1918., prema tekstu Miroslava Krleže u dramatizaciji Ive i Tene Štivičić, a u režiji Gradimira Gojera.

Tuzlansko kazalište prvo je ustanovljeno u Bosni i Hercegovini. Pod imenom Prvo bosanskohercegovačko pozorište pokrenulo je rad 1898., danas Narodno pozorište Tuzla ima bogat repertoar, a kvalitetan glumački ansambl i raznovrsnost ponude postiže se i čestim gostovanjima redatelja i glumaca, iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Podgorice… Tradicionalno, ondje se svake godine u studenome održavaju Tuzlanski pozorišni dani, i u dva tjedna trajanja manifestacije tuzlanskoj se publici predstavljaju kazališta iz cijele regije.


Miroslav Flego
Možda ste propustili...

KVALITETNA I VITALNA OSJEČKA SCENA

Čaušiću nagrada trijenala grafike

OSJEČANKA NA STUTTGART STATE ACADEMY OF ART AND DESIGN

Želi još puno istraživati marginalna umjetnička područja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana