Kultura
HRVATSKA KAZALIŠTA TUZLANSKI POZORIŠNI DANI

Odgodili "Pepeljugu" zbog dodjele NHG-a
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Na tradicionalnoj kazališnoj manifestaciji 26. tuzlanski pozorišni dani, koji su u tuzlanskom kazalištu počeli 19. i traju do 29. studenoga, sudjeluju i tri hrvatska kazališta – iz Vinkovaca, Osijeka i Pečuha. Gradsko kazalište "Joza Ivakić" u subotu će odigrati komediju Murraya Schisgala Ljubaf u režiji Gorana Ribarića, ali je predstava Pepeljuga, koju su također trebali odigrati u Tuzli, odgođena. Naime, u obje predstave igra Matea Marušić, koja je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, a objava imena nagrađenih i dodjela priznanja je u nedjelju u zagrebačkom HNK-u. Kako objašnjava ravnatelj GK "Joza Ivakić", Zdenko Rečić, nominacija je veliko priznanje za mladu glumicu i njihovo kazalište i ona mora nazočiti dodjeli nagrada.


- I prošle je godine Matea bila nominirana u istoj kategoriji, ali za ulogu u Vrzinu kolu, a ove je nominirana za ulogu u Staklenoj menažeriji. Kod nas je bila na stručnom usavršavanju i vidjeli smo da je riječ o darovitoj glumici pa smo ju primili u stalni radni odnos, ali ona se i dalje usavršava u glumačkom pozivu i trenutačno se u Novom Sadu dodatno školuje - kaže Rečić.


U srijedu, 27. studenoga, tuzlanskoj se publici predstavlja Hrvatsko kazalište iz Pečuha predstavom za djecu Shela Silversteina Drvo ima srce u režiji Dejana Fajfera, a istog dana na večer Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka izvodi Ručni rad Jean-Clauda Danauda, koji je režirao Ivan Leo Lemo.


Hrvatska kazališna tradicija na tuzlanskim će susretima biti i u četvrtak, 21. studenoga, kada domaćini, Narodno pozorište Tuzla, igra Pijanu noć 1918., prema tekstu Miroslava Krleže u dramatizaciji Ive i Tene Štivičić, a u režiji Gradimira Gojera.

Tuzlansko kazalište prvo je ustanovljeno u Bosni i Hercegovini. Pod imenom Prvo bosanskohercegovačko pozorište pokrenulo je rad 1898., danas Narodno pozorište Tuzla ima bogat repertoar, a kvalitetan glumački ansambl i raznovrsnost ponude postiže se i čestim gostovanjima redatelja i glumaca, iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Podgorice… Tradicionalno, ondje se svake godine u studenome održavaju Tuzlanski pozorišni dani, i u dva tjedna trajanja manifestacije tuzlanskoj se publici predstavljaju kazališta iz cijele regije.


Miroslav Flego
Možda ste propustili...

WALDINGER ŠIRI IZLOŽBENI PROSTOR

Izložbom se se prisjetili Marine Viculin

ZBORNIK SUSRETA KNJIŽEVNIH KRITIČARA

22. svezak sa 276 stranica najopsežniji do sad

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Stručno vodstvo: Autoportreti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANSAMBL LADO ZATVORIO OSJEČKO LJETO KULTURE

Posebna zahvala Grada i OLJK-a Aleksandru Bogdanoviću

2

CENTAR ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Pet godišnjih doba umjetničke organizacije Eurokaz

3

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Stručno vodstvo: Autoportreti