Kultura
PAPANDOPULO KVARTET

Publici u Slatini priuštili dio ugođaja s nastuapa u Berlinu
Objavljeno 22. studenog, 2019.
SLATINA

Nesvakidašnji glazbeni doživljaj slatinskoj publici omogućila su četvorica hrvatskih saksofonista koji nastupaju pod imenom Papandopulo kvartet. Opčinjenost glazbom na najbolji su način pokazali Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon). Nakon akademije u Zagrebu, usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Svi su saksofonistički pedagozi, komorni i orkestralni glazbenici i solisti, zajedno nastupaju još od studentskih dana. Niz zapaženih nastupa ostvarli su od 2000. kao New sax quartet. Ime u Papandopulo kvartet mijenjaju 2013. i u istom sastavu glazbom nastavljaju osvajati publiku i struku.


Mladi virtuozi svojih instrumenata u Slatini su održali svoj prvi koncert nakon što su kao osvajači prve nagrade na međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition nastupili u veličanstvenoj Berlinskoj filharmoniji. Pobjednici natjecanja čija je svrha „otkriti umjetnike izvanredne osobnosti i osigurati nagrade koje mogu pokrenuti međunarodnu karijeru“ i na kome su bili najbolji u konkurenciji od čak 40 komornih sastava iz svijeta, i u Slatinu su donijeli glazbeni dašak nastupa u Berlinskoj filharmoniji.


Koncert su, naime, započeli i završili skladbama koje su izveli i u Berlinu pa su tako i glazbenoj publici u maloj Slatini priuštili zadovoljstvo koje su prije dvadesetak dana osjetili ljubitelji ozbiljne glazbe u velikoj dvorani Berlinske filharmonije u velikom glavnom gradu Njemačke. Na njihovu slatinskom repertoaru prvo je bio Gioachino Rossini, ulomke iz čijih je djela pod nazivom Rossini per quatro za kvartet saksofona obradio Gaetano di Bacco, a koncert je završio izvedbom djela Patchwork suvremenog austrijskog skladatelja Phillipea Geissa.


U te dvije maestralne izvedbe Papandopulo saksofonisti pokazali su kako pridobiti publiku atraktivnim i suverenim vladanjem instrumentima, ali također da su osim instrumenata u glazbeni izričaj spremni ugraditi i topot svojih cipela, ali i svoje glasove kazivajući na određeni način slogove bez značenja. Između Rossinija i Geissa na programu su bili klasični skladatelji Pierre Max Dubois (Kvartet za saksofone) i Igor Strawinsky (Circus Polka), ali i suvremeni Regis Campo (Tintamarre) i Davor Bobić (Choral i Scherzando).
Papandopulo kvartet nastupao je na poznatim festivalima i glazbenim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu, AudioArt festival u Puli i Dani nove glazbe u Splitu, ali i na brojnim glazbenim događanjima u inozemstvu (Beč, Berlin, Budimpešta, Pariz, Strasbourg, Sarajevo).

Petar Žarković
Ove godine kvartet saksofonista nagrađen je i Diplomom Milka Trnina, nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za jedinstveni koncert koji je kvartet održao u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu pod nazivom „ We‘ll take 2000 seconds of Your life“. Kvartet je i u slatinskom programu pokazao kako osobitu važnost pridaje promicanju suvremene glazbe, izvodeći skladbe mladih autora (Geiss, Campo, Bobić). Članovi kvarteta bave se pedagoškim radom (glazbene akademije u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, glazbene škole u Zagrebu, Jastrebarskom i Samoboru), vode majstorske radionice u Hrvatskoj i u inozemstvu te međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona Školu saksofona u Jaski, koju su sami pokrenuli. Objavili su dva albuma, 2013. Papandopulo i 2015. Per Quattro. Koncert u Slatini organizirala je Glazbena škola Milka Kelemena.
Možda ste propustili...

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke

ODGOĐENA MANIFESTACIJA U DRENOVCIMA

Novi termin 31. pjesničkih susreta 25. rujna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana