Kultura
BOGAT GLAZBENI TJEDAN U ZADRU

I Domagoj Dorotić u Suppeovoj "Missi Dalmatici"
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Bogat glazbeni tjedan najavljuje Koncertni ured Zadar: koncert profesora Glazbene škole "Blagoje Bersa", potom plesnu večer Tango - Milonga u Klubu u Kneževoj te središnji događaj - koncert u Katedrali sv. Stošije, na kojem će izvesti Suppèovu Missu Dalmaticu, posvetu njegovoj dalmatinskoj domovini, koju je skladao upravo u Zadru i izveo prije odlaska u Beč, 1835. u crkvi sv. Frane.


Na koncertu, koji je dobio podršku Zadarske nadbiskupije te je uvršten i u njezin program Krševanovih dana kršćanske kulture, nastupa muški Zbor HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija te solisti: tenor Domagoj Dorotić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Siniša Štork, a na orguljama je mlada Zadranka Tea Kulaš. Missom Dalmaticom Franz von Suppè zadužio je sakralnu glazbu 19. st. Kroz tradiciju europske crkvene glazbe izviru elementi dalmatinskog folklora, što to djelo čini jedinstvenim, a ponovnu izvedbu u gradu koji je bio inspiracija za njegovo nastajanje – obaveznom u kalendaru svakoga tko voli ovaj grad. Suppé je Zadar i Dalmaciju nosio u sebi sav život. Održavao je živu korespondenciju sa zadarskim prijateljima i glazbenicima, unosio dalmatinske glazbene motive u svoja djela. Kada je osjetio da mu se bliži kraj, molio je da ga odvezu do Trsta, da zadnji put vidi more. Umro je u Beču 1895., a danas mu se djela izvode na pozornicama diljem svijeta.


Glazba hrvatskoga skladatelja Blagoje Berse, koji je dio života proveo u Zadru, u zadarskim je kulturnim krugovima doživjela pravu renesansu. Ciklus koncerata Bersa, nazvan prema jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja, čije ime nosi zadarska glazbena škola, omogućio je profesorima i učenicima škole predstavljanje široj javnosti.

Argentinski ples živi i u Zadru! Tango je živa i suvremena umjetnost koja se iz Argentine pronijela diljem svijeta. Tako se i u Zadru udomaćio njezin djelić. Elegancijom i ljepotom Kneževa je palača idealno mjesto za održavanje večeri milonge, a broj zadarskih entuzijasta tanga raste iz godine u godinu. N.Vek.
Možda ste propustili...

GLAZBENI PROGRAM 71. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Jurinićeva izvedba i očarana publika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana