Sport
HRVATSKA REPREZENTACIJA U 2019.

Pamtit će se spektakl u Trnavi i emotivni povratak na Poljud
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Iako je bilo uspona i padova, a krenula je i smjena generacija, iza Vatrenih je još jedna uspješna godina

Hrvatska reprezentacija uspješno je završila prvu postmundijalsku godinu. Izbornik Zlatko Dalić nije dopustio da ga stigne sudbina "trenera svih trenera" Miroslava Blaževića, koji je nakon sjajnog trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj 1998. promašio Euro 2000. u Nizozemskoj i Belgiji.

Nije laka bila 2019. za Hrvatsku i Dalića. Krenula je smjena generacija, u kvalifikacijama se igralo toplo-hladno u skupini koja je bila prilično izjednačena. Prema starom hrvatskom običaju propustili smo nekoliko prilika ranije potvrditi nastup na Euru, ali isto tako još jednom nismo zaribali u posljednjem susretu. Hrvatska će igrati na kontinentalnoj smotri šesti put, samo nas jednom nije bilo, a to je doista rezultat vrijedan pozornosti.

Hrvatska - Azerbajdžan 2:1
21. ožujka - Zagreb: Start u kvalifikacijama nije baš bio uvjerljiv. Na Maksimiru je gostovao Azerbajdžan i poveo već u 19. minuti pogotkom Šedajeva. Taj je pogodak nagovijestio probleme s vratarom Lovrom Kalinićem, koji nije dobro reagirao. Izjednačio je Borna Barišić pred kraj prvog dijela svojim prvijencem u kockastom dresu, a pobjedu nam je donio Andrej Kramarić deset minuta prije kraja. Pisali su se bodovi, a dojam je ostao po strani.

Mađarska - Hrvatska 2:1
24. ožujka - Budimpešta: Tri dana nakon Azerbajdžana gostovali smo na Groupama Areni. Iako je još bila rana faza, taj susret s Mađarima već je bio prva meč-lopta. Tu je krenula serija utakmica u kojima je Hrvatska uvijek povela, a završavale su različito. Rabić nas je doveo u vodstvo već u 13. minuti, ali nakon 20-ak minuta igre posve smo se ispuhali pa su Mađari malo po malo počeli prijetiti. U 34. minuti Szalai je izjednačio, a Kalinić je opet mogao i morao bolje reagirati, a bijednu igru Hrvatske u završnici susreta kaznio je Patkai pogotkom nakon kornera, u kojemu je vrlo loše reagirala naša obrana, na čelu s Kalinićem.

Hrvatska - Wales 2:1
8. lipnja - Osijek: Uvijek neugodnu lipanjska kvalifikacijsku utakmica odigrali smo u Gradskom vrtu. Termin od 15 sati, što je značilo teško podnošljivu vrućinu. Opet je iščupana pobjeda. Lawrence nam je autogolom već u 17. minuti otvorio put prema njoj, a početkom drugog poluvremena za 2:0 pogodio je, a tko drugi nego Ivan Perišić, kojemu osječki stadion baš leži. Ipak, neizvjesnost je stvorio pogodak Brooksa u 77. minuti za 2:1. U toj utakmici prvi je put na vratima stajao Dominik Livaković.

Slovačka - Hrvatska 0:4
9. rujna - Trnava: Kako smo samo rastočili jadne Slovake pred njihovim navijačima! Bila je to fantastična igra Hrvatske koja se na kraju reflektirala i u rezultatu, ali i ta četiri komada jako su malo u odnosu prema broju stvorenih prilika i dominaciju koju smo imali u toj utakmici. Vatreni su izgledali zastrašujuće snažno, čak toliko dobro da se ta igra proglasila boljom od nastupa na SP-u u Rusiji. Bio je to prvi nastup u kvalifikacijama centarfora Brune Petkovića. Zabili smo tek u smiraj prvog poluvremena, s poludistance je pogodio Nikola Vlašić i donio nam mir, koji je u nastavku oplođen s još tri pogotka. Odmah na početku drugog dijela zabio je Perišić, a u strijelce su se do kraja upisali Petković i Lovren. Zavladala je euforija...

Azerbajdžan - Hrvatska 1:1
9. rujna - Baku: "Tko visko leti, nisko pada". Samo tri dana nakon briljantne predstave u Trnavi dogodila nam se "prosjačka opera" u Bakuu. Recept isti kao iz Budimpešte. U prvih 20 minuta Hrvatska je mljela suparnika, povela pogotkom Modrića iz kaznenog udarca u devetoj minuti i onda stala. Kazna je stigla u 72. kada je Kaliladze izjednačio i oteo nam dva važna boda. Osim toga, bio je to jedini bod koji je Azerbajdžan osvojio u tim kvalifikacijama.

Hrvatska - Mađarska 3:0
10. listopada - Split: Hrvatska se na Poljud nakon četiri i pol godine vratila na velika vrata. Sjajna atmosfera na tribinama dala je polet reprezentaciji i Mađarska je zgromljena već u prvom poluvremenu. Načeo ju je Modrić u petoj, a dokrajčio Petković s dva pogotka (24. i 42.). U 55. minuti Perišić je zapucao kazneni udarac, ali nije smetalo. Moral i raspoloženje opet su dirali nebo.

Wales - Hrvatska 1:1
13. listopada - Cardiff: I opet je uslijedilo prizemljenje. U Wales smo otputovali po pobjedu i osiguravanje plasmana na Euro. Nije se dogodilo, a fabula utakmice bila je već viđena. Opet smo odlično odigrali prvih 20 minuta u kojima smo poveli preko Vlašića (9.) i onda se umorili. Wales je to znao iskoristiti i preko svoje najveće zvijezde Garetha Balea te je izjednačio u samom finišu prvog poluvremena. Tako je ostalo do kraja pa je čekiranje karte za EP opet odgođeno za posljednji susret.

Hrvatska - Slovačka 3:1
16. studeni - Rijeka: Lomila su se koplja oko Rujevice zbog malog kapaciteta za tako važan susret. Na kraju se igralo tamo i ovaj je put riječki stadion bio sretan. Ovaj je put zaplet susreta krenuo drukčije. Boženik nas je uplašio u 32. minuti kada je doveo Slovake u vodstvo. Trebao nam je bar remi. Igrači su zadržali hladne glave i u nastavku torpedrali Slovačku. Zanimljivo, presudili su im isti ljudi. Vlašić ih je otvorio udarcem s 20-ak metara, Petković preokrenuo, a Perišić potvrdio pobjedu i plasman na kontinentalnu smotru.

Dalibor Keler
Zlatko Dalić

izbornik hrvatske reprezentacije

U pripremama za Euro želim snažne suparnike, nema smisla gubiti vrijeme s “manjima”, bez podcjenjivanja. Želimo igrati s momčadima u rangu Belgije, Njemačke i Italije. Hrvatska je viceprvak svijeta, tko nas ne bi želio, pa ćemo vidjeti gdje smo i što nam nedostaje
Luka Modrić

kapetan Hrvatske

- Nismo bili kompletni tijekom ovih kvalifikacija, no u svakom zlu bude i ponešto dobrog. Igrači koji su uskočili umjesto standardnih prvotimaca pokazali su da se na njih s pravom može računati te da za budućnost hrvatske reprezentacije i hrvatskog nogometa nema straha.
SREĆOM, VLAŠIĆ NIJE TEŽE STRADAO
Prijateljska utakmica protiv Gruzije u Puli, kojom je hrvatska reprezentacija zaključila svoj ovogodišnji opus, uzela je određene žrtve. U drugom dijelu susreta ozlijedili su se Nikola Vlašić i Josip Juranović pa je Hrvatska susret praktički završila s devetoricom. Odmah smo se sjetili onog nesretnog Tallina kada je u prijateljskoj utakmici s Estonijom teško stradao Marko Pjaca i otad ga, već dvije i pol godine s manjim prekidom, nema na terenu. Srećom, Vlašić, prema prvim informacijama, nije teže stradao. Dobio je neugodan udarac u potkoljenicu i trebao bi se brzo oporaviti. Kod Juranovića je u pitanju mišić, ali vjeruje se kako će obojica već za vikend biti u akciji.
ČEKA SE POVRATAK OZLIJEĐENIH
Igrački kadar s kojim smo izborili Euro 2020. nije ono najbolje što Hrvatska može ponuditi. Cijele kvalifikacije smo zbog ozljeda odradili bez prvog desnog beka Šime Vrsaljka, bez Marka Pjace, koji sigurno može ojačati konkurenciju na krilnim pozicijama, te Josipa Pivarića, koji bi s Bornom Barišićem vjerojatno činio par lijevih bekova, a dobar dio izlučnog ciklusa na raspolaganju nije bio ni Andrej Kramarić. Ako bi svi oni do sljedećeg ljeta uhvatili pravu natjecateljsku formu, nema dvojbe kako bi izbornik Zlatko Dalić daleko mirnije spavao.
Najčitanije iz rubrike