Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP

U Cottbusu se lovi posljednji vlak za Igre u Tokiju 2020.
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Hrvatsku će na konju s hvataljkama predstavljati dvojica Osječana - Robert Seligman i Renato Prpić

Premda je Svjetsko prvenstvo završeno prije više od mjesec dana, gimnastička sezona i dalje traje. Od četvrtka do nedjelje (od 21. do 24. studenoga) u njemačkom Cottbusu održava se Svjetski kup iz A-serije.

Premda smo još u 2019. godini, u Njemačkoj zapravo kreće sezona 2020. Naime, Cottbus je prvi Svjetski kup u sezoni 2019./2020. koji se boduje za natjecanje iz A-serije i turnir koji će se, uz Melbourne i Baku, održati u prvom kvartalu sljedeće godine, kada se i skupljaju bodovi za odlazak na Olimpijske igre. Za velik broj gimnastičara bit će to posljednja prilika uhvatiti vizu za Tokio. Tamo će otići svi pobjednici na svim spravama, odnosno najbolje rangirani koji na neki drugi način pobijedili (momčadski, višeboj, plasmanom na SP-u). Stoga će Cottbus okupiti sve ono najbolje što gimnastika ima, a još nije osiguralo Olimpijske igre. Primjerice, Kinezi šalju svoga najboljeg konjaša Wanga, u Njemačkoj će nastupiti i bivši svjetski prvak Japanac Kamayama, Amerikanci imaju svoga aduta. U takvoj vrlo jakoj konkurenciji, danas (četvrtak) na konju s hvataljkama nastupit će dvojica osječkih gimnastičara Robert Seligman (GD Osijek Žito) i Renato Prpić (Inova gim). Nakon što se nije plasirao u finale SP-a u Stuttgartu Seligman je bio prilično razočaran. Ipak, vratio se treninzima, pa će u Cottbusu pokušati “oživiti” svoju mogućnost nastupa na Olimpijskim igrama.

- Sigurno je kako je nakon Stuttgarta doživio razočarenje i da ga ne vuče onaj elan koji je imao prije Svjetskog prvenstva. Isto tako Robert je fizički uvijek spreman. Njegova vježba sa startom 6.1 je standardna i uvijek se može uhvatiti u borbu s konkurencijom, kakva god ona bila. Što se tiče borbe za Olimpijske igre u Tokiju, dosta toga usmjerit će upravo ovo natjecanje u Cottbusu. Bude li rezultat kvalitetan, onda možemo razmišljati i o nastavku te borbe, koja će uslijediti na početku sljedeće godine - rekao je Seligmanov trener Vladimir Mađarević.

Drugo mjesto na konju s hvataljkama bilo je rezervirano za Filipa Udea. Kako je on još uvijek u fazi rehabilitacije, a plan je vratiti se početkom 2020. godine, kada bi nastupio na preostala tri Svjetska kupa iz A-kategorije, tehnička komisija HGS-a organizirala je kontrolni trening, gdje je ponovo odličnu vježbu odradio Renato Prpić. Sada je jedina želja njegovog tima isto to ponoviti na natjecanju.

- Renato ima startnu vježbu 6.0. Usporedbe radi, Robertu je start 6.1, a čak su dva finalista Svjetskog prvenstva imala identičan start kao i Prpić. Želja je da bar ponovi vježbe koje prikazuje na kontrolnim treninzima, a vjerujem da može još i bolje negoli je odradio na posljednjem. Imao je tu psihološku prepreku na natjecanjima. Tijekom tri ili četiri kontrolna treninga, koja je uspješno apsolvirao, vjerujem da je i ta prepreka nestala. Odradi li kako zna, sigurno se i od njega može očekivati dobar plasman, u prvom je redu borba za finale u četvrtak - rekao je Saša Solar, trener Renata Prpića u Inovi gim.

Kvalifikacije na konju s hvataljkama su u četvrtak, a finale je u subotu.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike