Novosti
POČAST STRADALIMA

Vukovarske žrtve još uvijek čekaju pravdu
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Velepromet je bio najveći koncentracijski logor u Europi nakon Drugog svjetskog rata * Za 60 žrtava Ovčare još se traga

Bio je to najveći koncentracijski logor u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Od njegova osnutka u rujnu 1991. do zatvaranja u travnju 1992. godine kroz njega je prošlo oko 30.000 ljudi, po okupaciji njih oko 10.000 od kojih je više od 700 ubijenih i nestalih, a mnogi su prošli mučenja i torture. Rekao je to predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak u srijedu pred zloglasnim hangarima Veleprometa iz ratne 1991. godine.


Podsjetio je i da za zločine na Veleprometu nitko nije odgovarao. Rehak je naveo i da su nakon okupacije Vukovara građani uglavnom dovedeni u Velepromet, s Mitnice su odvedeni u logor na Ovčari dok su građani Borova naselja odvođeni prema Borovu Selu, Dalju, Veri i Trpinji. Brojni Vukovarci u srijedu su se naime, u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2019., prisjetili stradalih u logoru Velepromet. Položen je vijenac i upaljene su svijeće podno spomen-ploče žrtvama te služena misa zadušnica. U Veleprometu je bila i Kata Golubović, koja je sa suprugom u tom, a potom i logoru u Sremskoj Mitrovici provela tri mjeseca. Iz Veleprometa su odveli njihova 21-godišnjeg sina Mirka.


- Odveli su ga njegovi znanci i školski prijatelji, ubijen je - rekla je, noseći za sina buket ruža iz vlastitog vrta. O logoru na Sajmištu svjedočila je i predsjednica udruge "Vukovarske majke“ Manda Patko, koju su sa suprugom u logor doveli 8. studenoga 1991. godine.


- Bila sam na Veleprometu tri dana i dvije noći. Suprug Stjepan odveden je na ispitivanje, vjerojatno u vojarnu. Iz hangara je izveden 10. studenoga i od onda mu se gubi svaki trag - rekla je.


I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je da za zločine nitko nije odgovarao i da žrtve Veleprometa, kao i druge u Vukovaru, još čekaju pravdu.


- Sve nam je poznato, kao društvu i građanima, nadam se da je poznato i tužiteljstvu i sudovima, pa očekujemo da nešto naprave o tom pitanju jer do sada nisu radili nikako - izjavio je novinarima Penava.


Vukovarci su na kišni dan odali počast i žrtvama masovne grobnice na Ovčari, poljoprivrednom dobru kod Vukovara gdje je 20. studenoga 1991. ubijeno i u masovnu grobnicu zakopano 200 ranjenika, medicinskog osoblja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada. Najmlađoj žrtvi Ovčare bilo je 16, a najstarijoj 77 godina. Od 200 ekshumiranih žrtava, 192 su dosad identificirane. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga.
Do Ovčare su članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-obilježja, a za 200 žrtava na mjestu stratišta ostavljeno je 200 ruža. Molitvu je predvodio vukovarski gvardijan, fra Ivica Jagodić.


Sanja Butigan
OSJEĆAJ PONOSA I DOSTOJANSTVA
Gradonačelnik Vukovara zahvalio je svima koji su došli u Vukovar i odali poštovanje gradu i njegovoj žrtvi 1991. godine. "Zadovoljan sam kako je proteklo ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sve je bilo na razini na kojoj treba biti, kako je bilo i minulih godina. Veliki broj ljudi, dostojanstveno bez i jednog incidenta", rekao je Penava dodavši da je zbog svega ponosan i zadovoljan jer svi koji dolaze u Vukovar imaju duboke emocije i poštovanje prema Vukovaru, što je i smisao tih dana u gradu heroju.
Danijel Rehak

predsjednik HDLSKL-a

Kroz logor Velepromet od njegova osnutka u rujnu 1991. do zatvaranja u travnju 1992. godine prošlo je oko 30.000 ljudi. Više od 700 je ubijenih i nestalih, a za zločine nitko nije odgovarao.
Možda ste propustili...

VLADA ODREDILA NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin skuplji dva centa

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

Najčitanije iz rubrike