Novosti
SUSRET NJEMAČKE KANCELARKE I HRVATSKOG PREMIJERA

Merkel: Hrvatska i Njemačka imaju iste prioritete u europskoj politici
Objavljeno 20. studenog, 2019.

Tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije poduprijet ćemo rješavanje brojnih problema i zato je bitno da blisko surađujemo i imamo iste prioritete. To je prije svega pitanje Brexita, koji se mora riješiti tako da naši odnosi budu utvrđeni iduće godine, a za to nemamo puno vremena. Izjavila je to u srijedu u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a uoči sudjelovanja na kongresu Europske pučke stranke. Tema njihova razgovora bila su bilateralna pitanja i priprema za predsjedanje EU-om.


"Kod usvajanja europskog proračuna važno je srednjoročno financijsko planiranje, a zajednički interes je da imamo proračun usmjeren budućnosti koji će voditi računa o novim ciljevima, ulaganjima u istraživanje i znanost, kao i u zajedničke europske napore da se migracije smanje. Podupiremo i planove hrvatske Vlade tijekom predsjedanja da dođe do sastanka zemalja zapadnog Balkana", dodala je Merkel. Istaknula je i kako je jako važno ponovno pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i da u tom procesu očekuje veliku pomoć Hrvatske. Kada je riječ o odnosima Hrvatske i Njemačke, Merkel je ocijenila kako tu nema znatnijih problema. "Imamo dobre odnose, imamo i oko 395.000 Hrvata koji žive i rade u Njemačkoj i smatram da se naša gospodarska suradnja može ojačati, te ćemo i dalje raditi na tome", rekla je Merkel.


Komentirajući proces priključivanja u područje Schengena, odala je priznanje Hrvatskoj za sve što je do sada učinila oko tog pitanja. Na pitanje njemačkih novinara o tome kako se može zemlja koja ne poštuje ljudska prava kandidirati za ulazak u Schengen, Merkel je kazala kako je lakše braniti vanjske granice EU-a na unutrašnjem položaju, a daleko teže zemljama koje se nalaze na granicama EU-a.


Hrvatski premijer naglasio je da su dogovorene najvažnije europske teme, kao što je sljedeća faza razgovora o Brexitu, kao i utvrđivanje višegodišnjeg financijskog okvira za europski proračun od 2021. do 2027. godine. "Hrvatska vodi računa o kohezijskoj i poljoprivrednoj politici, želimo naći sredstva za pitanja sigurnosti, klimatske promjene, vanjske aktivnosti itd. Prioriteti predsjedanja Hrvatske bit će Europa koja raste, razvija se, povezuje se i štiti te je globalno utjecajna. To su europski izazovi za 2020. godinu", kazao je Plenković i također najavio kako je potrebno pronaći rješenja za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, zemljama koje treba poticati na dodatne reforme.
Na novinarski upit kada bi Hrvatska mogla ući u Schengen, Plenković je odgovorio kako "nije realno da se na Vijeću odlučuje o hrvatskom ulasku u Schengen u vrijeme kada mi predsjedamo Unijom". D.Pav.
JAČANJE SURADNJE
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik njemačkog Bundestaga Wolfgang Schauble najavili su da će pojačati parlamentarnu suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om i ohrabrivati zemlje zapadnog Balkana na putu prema Uniji. "Naravno da je najvažniji dio hrvatskog predsjedanja u rukama izvršne vlasti, Vlade i naših ministarstava, ali suglasili smo se da parlamenti mogu dati bitan doprinos u povezivanju izvršne vlasti s građanima", rekao je Jandroković nakon sastanka. Schaeuble, jedan od najiskusnijih njemačkih političara, sudjeluje na kongresu EPP-a u Zagrebu. Njemačka preuzima predsjedanje EU-om nakon Hrvatske. Schaeuble ne vjeruje da će doći do još jedne odgode Brexita, odnosno da će to pitanje dočekati njemačko predsjedanje početkom srpnja. H
Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije