Regija
OBJAVLJENA LISTA MALIH PODUZETNIKA KOJI SU DOBILI POTPORE

Napokon i oni s jednim zaposlenim mogu računati s gradskim potporama
Objavljeno 21. studenog, 2019.
VINKOVCI - Nedavno je Grad Vinkovci objavio kako je prvi put iz proračuna osigurao milijun kuna za pomoć malim i mikropoduzetnicima, onima koji zapošljavaju do deset zaposlenika, što je pobudilo veliko zanimanje u ovoj skupini poduzetnika, kojih je u Vinkovcima, prema podatcima Fine, 585 i čine više od 86 posto ukupnog broja poduzetnika i zapošljavaju oko 1800 djelatnika, čiji je prosjek plaće 3400 kuna, tisuću kuna manje od prosjeka u vinkovačkom gospodarstvu.


Proveden je natječaj i već su objavljeni rezultati. Na službenoj web-stranici Grada Vinkovaca objavljen je popis malih i mikropoduzetnika koji su dobili potpore iz Programa poticanja poduzetništva na području Grada Vinkovaca za 2019. godinu u sklopu programa Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale. Podsjetimo, na javni poziv prijaviti su se mogli mikropoduzetnici koji posluju minimalno 12 mjeseci do podnošenja zahtjeva za potporu te imaju zaposlenu najmanje jednu osobu na puno radno vrijeme. Prihvatljivi troškovi su, prema pravilima programa, nabava strojeva, uređaja, opreme, alata, opremanje poslovnog prostora, nabava operacijskih i računalnih sustava, računalnih programa i računalne opreme, obrazovanje, stručno osposobljavanje, stručno usavršavanje, izrada promotivnih materijala, izrada i održavanje web-stranice, web hosting te podmiruju do 15 posto vrijednosti ukupnog ulaganja.


Poslodavci koji se prijave na natječaj obvezuju se na zadržavanje poslovne aktivnosti najmanje 12 mjeseci od dana dodjele potpore, kao i zadržavanje broja zaposlenih uz, što je i isticano kao najvažnije, povećanje brutoplaće od minimalno deset posto za svakog zaposlenika na prosječnu godišnju brutoplaću zaposlenika u prethodnoj godini. Gradske vlasti pomoći će mikropoduzetnike s maksimalno 30.000 kuna za kupnju i nabavu imovine, uz obvezu poduzetnika da zauzvrat povećaju brutoplaće zaposlenicima za deset posto.


Na Javni poziv za dodjelu potpora iz ovog programa prijave su se mogle podnositi od 7. do 22. listopada. Kako kaže gradski pročelnik za gospodarstvo, Hrvoje Niče, nakon isteka roka prijavljeno je 60 projekata, a nakon provjere dokumentacije, na privremenoj rang-listi našla su se 52 poduzetnika koji udovoljavaju uvjetima natječaja i oni će uskoro dobiti iznos od 15 do 30 tisuća kuna.


Na popisu tvrtki koje udovoljavaju uvjetima natječaja i kojima su odobrena poticajna sredstva, osim obrtničkih i proizvodnih tvrtki, i uslužne su djelatnosti koje su posebno zadovoljne jer do sada za njih nije bilo natječaja za poticaje kojima će proširiti i obogatiti svoju djelatnost. Jedan vinkovački ugostitelj, koji se prvi put javio na ovakav natječaj i odmah je prošao, kaže kako će novac uložiti u kupnju perilice za čaše i uređenje izloga kafića, što do sada, bez pomoći sa strane, nije mogao sam financirati. Još ne zna koliko je točno novca dobio, ali od iznosa će ovisiti u što će ga uložiti. Vlasnik kafića kaže kako će se i dalje natjecati za novac ovim programom i ako uspije dobiti novac i u drugom krugu, proširit će postojeći kafić koji sve više sadržajno poprima izgled kluba.
Proširenjem i uređenjem novog prostora dobit će prostor u kojemu će dati priliku mladim, neafirmiranim bendovima da se u klupskoj atmosferi predstave široj publici. M.Flego
Milijun je kuna Grad osigurao za poticanje poduzetnika
Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike