Regija
ČETVRTI PUT OPERIRANA

Loreni čeljust razdvojili
s dvije pločice od titana
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Zbog dobi djevojčice, odustalo se od zahvata s kostima iz rebara

Vezani članci

TRAJE BORBA DJEVOJČICE IZ ČRNKOVACA

Lorena na rekonstrukciju čeljusti ponovno mora u listopadu

ČRNKOVCI - Jučer ujutro na jednoj od najprestižnijih svjetskih klinika, Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie u Austriji, mala hrvatska heroina Lorena Amidžić ponovo je operirana. Vrhunski ORL kirurzi predvođeni prof. Michaelom Malekom, koji su joj radili i prvu operaciju razdvajanja sraslih čeljusti, obavili su uz pomoć najnovije tehnologije rekonstrukciju čeljusti dvjema pločicama od titana kako bi joj omogućili normalan razvoj.Iako su prvobitno planirali taj zahvat napraviti s kostima iz njezinih rebara te ugradnjom specijalne proteze koja bi joj držala čeljust razdvojenom i onemogućila ponovo strastanje, liječnici su ipak prije operacije od toga odustali zbog dobi djevojčice te su se odlučili za pločice od titana, koje će Lorena morati nositi sljedeća tri mjeseca.

Četvrta je to velika operacija u posljednje dvije godine koju je podnijela ova djevojčica, koja je prvi slučaj u Hrvatskoj, ali i Europi, te 25. slučaj zabilježen u svjetskoj medicini s dijagnozom sraslih čeljusti. Operaciji je trebala biti podvrgnuta još prošlog mjeseca, no zbog Lorenine prehlade ona je prolongirana za studeni, doznajemo od Lorenine majke Anamarije Vidmar, koja nije skrivala zabrinutost zbog Lorenina odlaska na novi zahtjevni operativni zahvat koji u cijelosti financira HZZO, dok boravak u Austriji i ostale troškove snosi Lorenina obitelj.

- Cijela ova godina protekla je u znaku operacije u svibnju te nakon toga brojnih jednodnevnih odlazaka na manje zahvate rastezanja čeljusti u Austriju, koji su također rađeni pod anestezijom i budnim okom liječnika, no nažalost sve to čini se nije bilo dovoljno da spriječi potrebu za novom operacijom - kaže Anamaria Vidmar pojašnjavajući nam da su i obitelj i liječnici nakon prve operacije razdvajanja čeljusti u prosincu 2017. godine očekivali da će sljedeća operacija biti tek za tri godine, no Lorenin razvoj i oporavak diktirao je drukčiji tijek događaja, pa je u međuvremenu već imala dvije nove operacije.

Lorena je iznimno vesela i napredna djevojčica, koja sa svoje 2,5 godine ide u vrtić, odlično govori, rado se druži s vršnjacima, ima vrlo dobru motoriku i napreduje u svim segmentima, no problem joj stvara hranjenje. Dio čeljusti joj, naime, kasni s razvojem, desna strana joj je ukočena pa se zna događati da joj prilikom jela zapinju komadi hrane, koje je ona sama već naučila "pogurati" uz pomoć tekućine ili bočice, koju i sama uzima odmah nakon što joj hrana "zapne".

- Nova rekonstrukcija čeljusti, prema objašnjenju liječnika, trebala bi joj pomoći da joj usta budu stalno otvorena i da spriječe takve situacije i mogućnost gušenja hranom. No sada nam prvo predstoji dug proces oporavka na intenzivnoj njezi i rehabilitacija, nakon koje će se vidjeti rezultati - puna nade jučer nam je nakon višesatne operacije javila Lorenina majka.

Lidija Aničić
HZZO financira operacije i dio rehabilitacije
Premda zabrinuti zbog činjenice što je njihova djevojčica za vrlo kratko vrijeme pretrpjela niz operacija, Lorenini roditelji istovremeno su i puni nade zato što je mala Lorena vrlo hrabra i što sve mirno podnosi. Valja podsjetiti da je svojedobno četveromjesečna Lorena Amidžić osvojila hrvatsku javnost pozivom roditelja za pomoć u studenome 2017. godine radi odlaska na operaciju u Austriju, gdje su joj kirurzi trebali razdvojiti srasle čeljusti. Kako HZZO nije odmah odobrio potrebnih 30.000 eura za operaciju koja je ovoj djevojčici bila hitno potrebna da bi preživjela, jer se sa sraslim čeljustima mogla hraniti jedino na sondu, a i svaka prehlada i povraćanje za nju su mogli biti kobni, hrvatska se javnost ujedinila i senzibilizirala kao rijetko kada i u roku od samo 48 sati prikupilo se mnogo više od potrebnog iznosa, pa obitelj Amidžić i dvije godine nakon toga prikupljena sredstva koristi za odlaske u Austriju i Lorenino liječenje i terapije. Ipak, sve operacije i dio rehabilitacija u Austriji financirao je HZZO.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana