Regija
PREDSTAVLJENA KNJIGA BRANKA RADMANA

Šokačke pripovisti didaka o ratu
Objavljeno 20. studenog, 2019.
VINKOVCI - U organizaciji udruge ‘‘Vinkovački šokački rodovi“ u Velikoj vijećnici predstavljena je nova knjiga Vinkovčanina Branka Radmana ‘‘Pripovisti sa kolina“.

- Tema je uvijek pripremljena za ljubitelje ‘lipe riči‘, naravno one šokačke. Takvih autora danas nema puno, pa iz ljubavi prema zavičaju i tradiciji dam si truda da bar jednom godišnje razveselim zaljubljenike u takva štiva. Misao vodilja pri pisanju knjige bila mi je šokački govor i težnja da postane dijalekt. Sam naslov govori o tome što su djedovi, po šokački didaci, oduvijek pričali svojim unucima, a uglavnom su to bile lijepe ili ružne priče iz rata - rekao je Radman.

U romanu ima i dosta arhaizama koji čak i Šokce iznenade, pa autor napominje kako se od djetinjstva volio družiti sa starijim osobama i sve te njihove riječi su negdje ostale u memoriji, a sada same izlaze na površinu.

- U pripremi su još dva nastavka, s time da je već sada spreman jedan uvez koji je uređivao pokojni Mirko Hunjadi, pa bi mi bilo krivo da to ne objavim. Prezentirat ću ga vjerojatno sljedeće godine - rekao je Radman.

Svečanost predstavljanja romana uveličao je svojim nastupom Tamburaški sastav KUD-a Šumari Vinkovci i Muška pjevačka skupina Strossmayer iz Strizivojne, o knjizi su govorili Himzo Nuhanović i Dubravko Mataković, a moderatorica je bila
Milka Vida. M.K.
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike