Osijek
POZIV NA CIJEPLJENJE PROTIV HPV-A

Dr. Marffy: Cjepivo uvelike
smanjuje rizik od karcinoma
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Cjepivo je besplatno ako osoba mlađa od 25 godina primi bar jednu dozu do 31. prosinca 2019. godine

Ovih su dana u osmim razredima osnovnih te u srednjim školama podijeljeni letci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s pozivom na cijepljenje protiv HPV virusa. Najpoznatiji kao uzročnik karcinoma vrata maternice, HPV virus može izazvati i karcinom anusa te okolnih organa poput vagine, vulve, debeloga crijeva, pa čak i glasnica. Stoga je, slažu se stručnjaci, preporučljivo ne oglušiti se na poziv te mladu osobu, djevojku ili mladića, cijepiti što je moguće ranije.

- Mi, ginekolozi, preporučujemo cijepljenje, jer HPV virusa ima posvuda i spolno su prenosivi. Može doći do prijenosa virusa i u odnosu bez penetracije, ali i pri upotrebi kondoma te na razne druge načine. Molekularnom genetikom 99 posto je dokazano da je karcinom vrata maternice izazvan virusom. To je jedan od rijetkih karcinoma gdje je uzrok poznat i gdje se može djelovati cijepljenjem. To ne znači da osoba koja se cijepi ne mora više dolaziti na Papa test, no mnogo je manja vjerojatnost promjene na Papa testu, kao i razvoj karcinoma - pojašnjava dr. med. Iva Murffy, spec. ginekologije i porodiljstva iz Poliklinike Laušin, koja kaže kako u svojoj ordinaciji osobama mlađe životne dobi svakako preporučuje cijepljenje, to više što se procjenjuje da je rizik, odnosno smanjenje dobivanja navedenih karcinoma, čak od 80 do 90 posto manji ako se osoba cijepi.

Također, ističe kako novo cjepivo pokriva devet visokorizičnih virusa. Primjerice, tipovi HPV-a 16 i 18, koji su bili i u prijašnjem, a i u aktualnom su cjepivu, prema procjenama izazivaju 70 posto karcinoma. Stoga je već procijepljenost samo protiv navedenih tipova virusa velika zaštita, a tu je i dodatnih sedam koji su uvršteni u cjepivo. Dr. Marffy ističe kako bi bilo najbolje da se osoba cijepi prije prvog seksualnog kontakta. I osobe koje su imale pozitivan HPV određenog rizika, cjepivo bi, savjetuje naša sugovornica, trebale primiti.

- Nažalost, u našoj populaciji vlada mišljenje kako će mladi koji prime cjepivo biti promiskuitetni, no prema studijima, nema nikakve razlike u spolnom ponašanju između cijepljene i necijepljene mladeži. Najveći je problem zapravo neupućenost, jer ljudi nisu dovoljno informirani, pa smatraju da će se dijete ponašati drukčije, ili će se razviti neka druga bolest, među kojima se spominje i multipla skleroza. Svatko ima prvo na odabir, no valja imati na umu da muškarci lakše prenose virus ženama, a kako je sluznica vrata maternice kod djevojaka tanka i osjetljiva, pogodnija je za virus - upozorava dr. Murffy. Dodaje kako je činjenica da će imunosustav kod čovjeka mnogo toga riješiti sam, no cjepivo služi onome postotku koji to neće moći, jer će na umjetan način stvoriti protutijela prije mogućeg kontakta s virusom. Stoga je cjepivo preporučeno već u osmom razredu osnovne škole.

Valja naglasiti kako je cjepivo protiv HPV-a sada besplatno. Točnije, besplatno je ako osoba mlađa od 25 godina primi bar jednu dozu cjepiva do 31. prosinca ove godine (inače cjepivo stoji 3300 kuna). Broj doza ovisi o dobi cijepljene osobe, pa će tako, ako je osoba koja se cijepi mlađa od 15 godina, dobiti dvije doze, a starije od 15 godina tri.

Marija Mihelić
LANI 42 % CIJEPLJENIH “OSMAŠA”
Dr. med. Vesna Buljan, spec. školske medicine u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pojašnjava kako je HZJZ letke dijelio u sklopu redovitog sistematskog pregleda, pa su uglavnom već distribuirani u svim školama.

- Prošle je godine cijepljeno više od 42 posto učenika osmih razreda u Osječko-baranjskoj županiji. Svako je cjepivo bolje što se ranije primi i dokazano je kako je u tom slučaju imunitet bolji. Odabrani su osmi razredi jer je, kao prvo, u osnovnoj školi lakše, da tako kažem, ‘uhvatiti’ djecu nego u srednjoj. Osim toga, u srednjoškolskoj dobi stupaju u spolne odnose, a najbolje je cjepivo primiti prije toga - savjetuje dr. Buljan.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije