Ekonomija
PRAVILNIK PROTIV SIVE EKONOMIJE

Novi upisnik razotkrit će "nevidljive" proizvođače
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Škare Pravilnika mogle bi zahvatiti i 70 tisuća gospodarstava, kaže Brlošić

Među OPG-ovima, a moja knjigovodstvena tvrtka knjige vodi za njih 170, slabo je ili nikakvo znanje, ali i interes o Pravilniku o Upisniku OPG-ova koji nalaže upis u taj upisnik, pa se posljednjih dana prosinca mogu očekivati dugi redovi pred Agencijom za plaćanja.Izjavio je to vlasnik đakovačke knjigovodstvene tvrtke Zdravko Grubeša, koji skreće pozornost i na obveze koje je pred poljoprivrednike stavio spomenuti pravilnik koji proizlazi iz u nas prvog Zakona o OPG-u. Cilj mu je uvesti reda na tržištu poljoprivrednih proizvoda, locirati, skenirati njihove dosad nevidljive proizvođače poput onih, kaže član IO HPK Matija Brlošić, koji cijele godine prodaju svoje poljoproizvode na veletržnici, a u upisniku - nemaju ni hektara zemlje.

Prodaja

- Može se očekivati da će njegove škare zahvatiti mnoge - od 170.000 gospodarstava njih zasigurno 60-70 tisuća. Podjela se temelji na tri organizacijska oblika; prvi su gospodarstva s 3 SO (standardni ekonomski rezultat) koji nemaju pravo prodavati svoje proizvode, nego samo za vlastite potrebe. Čim je gospodarstvo prešlo 3 SO, treba prijeći u drugi organizacijski oblik koji dopušta prodaju vlastitih proizvoda, dok treći dopušta gospodarstvima i preradu, usluge drugima i slično - kaže Brlošić.
Grubeša kaže kako je cilj upisa u Upisnik OPG-ova stati na kraj sivoj zoni na tržištu poljoproizvoda.
- Gospodarstva u sivoj zoni trebaju znati da nelojalno konkuriraju kolegama što nisu dionici sive ekonomije u poljoprivredi - kaže Grubeša.
U Ministarstvu poljoprivede ističu da Pravilnik o Upisniku OPG-ova omogućuje njihovo razdvajanje od ostalih organizacijskih oblika poljoprivrednika kao što je SOPG - samoopskrbni PG, trgovačko društvo, obrt..., a čije je poslovanje uređeno drugim propisima.
- Stupanjem na snagu Pravilnika o Upisniku OPG-ova i Pravilnika o Upisniku poljoprivrednika, 1. srpnja 2019., počela je provedba aktivnosti 6-mjesečnog usklađivanja uvjeta poslovanja OPG-ova u odnosu prema onim OPG-ovima koji su u tom organizacijskom obliku upisani u Upisnik poljoprivrednika prema odredbama ranijeg Zakona u poljoprivredi - kažu u Ministarstvu.
U tom usklađivanju crta razdvajanja ekonomske veličine gospodarstava je 3000 eura, PG-ovi što prelaze taj iznos i/li koji su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit upisuju se u Upisnik OPG-ova, a PG-ovi s ekonomskom veličinom jednakom ili manjom od 3000 eura (SOPG) upisuju se u Upisnik poljoprivrednika sukladno Zakonu u poljoprivredi i Pravilniku o Upisniku poljoprivrednika. Agencija za plaćanja pozvat će sve navedene fizičke osobe nositelje OPG-ova da zbog postupka usklađivanja i evidentiranja promjena podnesu zahtjev za upis što se popunjava e-putem u AGRONET-u. Na upit hoće li se ne/upis u Upisnik odraziti na novčana prava poljoprivrednika, u Ministarstvu kažu da nije cilj nekoga kažnjavati, ni porezna represija, nego ovim upisom dobiti povratne informacije s terena o proizvodnji poljoproizvoda, s tim da će popis iz njega biti javno dostupan.
Obveze


Brlošić kaže da se donedavno u Upisnik upisalo tek oko 1000 PG-ova. Grubeša drži da rok za upis treba prolongirati do 30. travnja 2020. Kako god, obveze poljoprivrednika su da vodi evidenciju o proizvodnji i prodaji svojih proizvoda, o pruženim uslugama kroz dopunske djelatnosti. Evidencija se popunjava preko obrasca u AGRONET-u najkasnije do 15. svibnja tekuće godine za proizvodnju i prodaju u prethodnoj. Obveza evidencije svedena je na jednogodišnji izvještaj Agenciji, što je rasterećenje poljoprivrednika u odnosu prema prije, kada je ta obveza bila za svaki dan prodaje. Pred poljoprivrednikom je i obvezno stjecanje statusa osiguranika zdravstvenog i mirovinskog (MO) s osnova obavljanja poljoprivredne djelatnosti u organizacijskom obliku OPG-a ako OPG nositelj, član, nije drukčije osiguran. - OPG-ovi - nositelji i članovi, koji su status u MO-u stekli do 1. studenoga 2010., zadržavaju stečena prava s te osnove na temelju odredbe čl. 191. Zakona o poljoprivredi te i nadalje neće biti obveznici plaćanja doprinosa za MO - ističu u Ministarstvu. SOPG-ovi - samo nositelji, osiguravaju se na MO isključivo na vlastiti zahtjev, a mogu istupiti također na svoj zahtjev u svako doba, kažu u Ministarstvu, te dodaju da su kod ‘zdravstvenog‘ SOPG-ovi obveznici plaćanja doprinosa kao i OPG-ovi. Suzana Župan
Osigurava se sljedivost poljoproizvoda
Upisnik OPG-ova ima svojstvo javne službene evidencije što sadrži vjerodostojne i ažurirane podatke o OPG-ovima koji se poljoprivredom bave u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu. Omogućuje i širi obuhvat evidencija o resursima OPG-a i drugih poljoprivrednika i to ponajprije u dijelu resursa koji se odnose na poljoprivrednu mehanizaciju, opremu, kao i osiguranje sljedivosti poljoprivrednih proizvoda naših poljoprivrednika. Omogućuje i odabir statusa OPG-a prema pretežitom udjelu glavne, odnosno dopunskih djelatnosti (OPG za proizvodnju, OPG za proizvodnju i preradu, OPG za proizvodnju i usluge, OPG za proizvodnju, preradu i usluge), kao i osnivanje zajedničkog OPG-a koji mogu osnovati dvije/više fizičkih osoba što su obiteljski povezane, a ne žive u istom obiteljskom kućanstvu.
PG-ovi veličine do 3000 EUR upisuju se u Upisnik poljoprivrednika, a oni iznad toga u Upisnik OPG-ova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora