Dome slatki dome
UREĐENJE DOMA

Jesen u prirodnim bojama i materijalima
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Jesenska paleta boja provlači se od nijansi tamnozelene, žute, oker, narančaste, crvene do raskošne smeđe, sve boje prirode

Jesen kao inspiraciju za uređenje interijera u prvi plan postavlja boje i prirodne materijale, baš kao u prirodi. "Jesenski" interijeri stvaraju izrazito ugodne prostorne doživljaje, pa su kao takvi omiljeni svim generacijama. Željeni ugođaji mogu se postići različitim stilovima uređenja, te je i to jedan od razloga zašto je jesen toliko prihvaćena kao izvor kreativnosti pri uređenju doma.

Jesenska paleta boja provlači se od nijansi tamnozelene, žute, oker, narančaste, crvene do raskošne smeđe. Osnovna je karakteristika svih boja, koje se pojavljuju kao jesenske u interijeru, toplina, koju prenose u prostor. U skladu sa sve većim padom vanjskih temperatura, topli interijeri postaju sve privlačniji za boravak i druženje s obitelji i prijateljima. Topli ugođaj doma naglašava se dodatno prirodnim materijalima, i to ponajviše drvom s vidljivom strukturom i teksturom te stilom uređenja.

Žuta je jedna od dominantnih boja koje u jesensko doba nalazimo u prirodi. Primijenite žutu kao jednu od osnovnih boja u interijeru. Odabirom klub-garniture u ovoj boji ona će dobiti zapaženu ulogu u prostoru, a svojim kontrastom prema namještaju i podnim oblogama u ugodnim smeđim nijansama stvorit će atraktivan koloristički efekt. Garnituru naglasite dekorativnim jastučićima u drugoj boji.

Ako želite smirenije kolorističke doživljaje u dnevnom boravku, prostoru u kojemu se najviše boravi, odaberite nijanse od krem do smeđe boje u kombinaciji s drvom kao materijalom koji se provlači elementima namještaja. Nijansiranjem smeđih i krem-tonova, koji ne stvaraju dinamične vizualne efekte, možete postići smirenu i profinjenu prostornu kompoziciju.

Blagovaonica je iznimno važan dio doma, pa se odabiru boja i materijala, koji će vas okruživati dok objedujete, posvetite s posebnom pažnjom. Ako je jesen izvor inspiracije, ne oklijevajte uvesti drvo u interijer, a cijeli ugođaj možete začiniti i zlatnim tonovima. Oni se mogu pojaviti diskretno i elegantno u obliku tekstilne obloge stolica ili klupe. Zlatni tonovi na plišanom materijalu mogu biti vrlo decentni i prihvatljivi za sve stilove uređenja. Blagovaonski stol dekorirajte ukrasnim posudama, npr. staklenim, kako bi kroz njih bili vidljivi jesenski plodovi.

Za što bolje opuštanje u spavaćoj sobi odaberite smirujuće nijanse jesenske palete boja. Uz standardne nijanse žute i smeđe, uvedite i malo brončane, koja se može pojaviti na dekorativnim jastučićima i cijeli ugođaj podići na profinjeniji nivo.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

UDOBNOST NA OTVORENOM

Vanjski prostor

ODRŽAVANJE USISAVAČA

Redovito čišćenje

SAVJET PRIJE GODIŠNJEG ODMORA

Vrijeme je za pregled vanjskog dijela kuće