Dome slatki dome
UŽIVANJE U SVIM OSJETILIMA

Vrhunski okusi uz vrhunski dizajn
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Osobito osvježenje prostora postiže se uvođenjem prirodnog bilja i cvijeća koje, osim mirisom, obogaćuje prostor i vizualno

Vizualni efekti jedni su od najvažnijih u stvaranju ukupnog dojma, jer osjet vida stvara primarne dojmove koji se upotpunjuju kroz ostala osjetila. Upravo zbog toga, dizajn pojedinih elemenata kao i opći sklad koji se postiže pozicioniranjem namještaja i opreme predstavljaju važan dio u kreiranju konačnih ugođaja u prostoru.

Boje, materijali, kao i svjetlosni efekti, pojačavaju kvalitetu samog ugođaja u interijeru i čine kompleksnu cjelinu koju vizualno doživljavamo kao ugodan, opuštajući, dinamičan, elegantan, raskošan, ili razigran ambijent. Dekorativni detalji aktivno sudjeluju u stvaranju konačnog dojma.

Osjet opipa neizostavan je element detekcije kvalitete prostora ili pojedinih elementa namještaja. Najizravnije podložni osjetu opipa su garniture za sjedenje, fotelje, sofe, stolci, prekrivači, posteljina, ukrasni jastučići, podne prostirke i sve ostalo što može doći u direktan kontakt s našom kožom. Osjećaj finoće i mekoće pojačava osjećaj ugode i uživanja i stoga osobitu pozornost poklonite odabiru tkanina i materijala.

Suvremeno doba nezamislivo je bez integriranja tehnike u namještaj, ili sam prostor. Tehnički uređaji dosegnuli su visoke vrijednosti u samom oblikovanju te tako, osim svoje primarne tehničke uloge, ispunjavaju i estetske i uspješno se uklapaju s najsmjelijim dizajnerskim komadima namještaja. Zvučni efekti u prostoru, kroz odabranu vrstu glazbe, oplemenjuju prostor i naglašavaju dimenziju koja se ne može spoznati vizualnim osjetilima. Zvuk na osobit način ispunjava prostor i aktivno sudjeluje u stvaranju konačnog ugođaja. Osjet okusa i doživljaj interijera osobito su značajni u prostorima kuhinja i blagovaonica, ali i dnevnim boravcima u kojima se povremeno konzumira hrana. Vrhunski okusi uz vrhunski dizajn i opremu prostora pravo su zadovoljstvo. Dekoracije voćem odličan su način aktivnog sudjelovanja namirnica u stvaranju estetskih vrijednosti i uvođenja osjeta okusa u doživljaj prostora.

Interijeri u kojima uživaju sva osjetila pravi su odgovor na zahtjeve suvremenog stanovanja u kojima dom postaje središnje mjesto za opuštanje, punjenje energijom i stvaranje novih kreativnih ideja.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike