Mozaik
VRHUNSKI USPJEH SLAVONSKE GASTRONOMIJE

Sandra Jadek državna prvakinja u slastičarstvu
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Odličje zlatnog sjaja ponovo je stiglo u Slavoniju, i to već nakon prvog natjecanja u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, gdje su u tijeku Dani hrvatskog kulinarstva, odnosno hrvatsko državno kulinarsko prvenstvo. Riječ je o kategoriji slastičarstvo, koje je donijelo vrhunske vijesti za Virovitičko-podravsku županiju, Slatinu i Orahovicu. Naime, Sandra Jadek, iz Slatine, članica udruge kuhara grada Orahovice, državna je slastičarska prvakinja Hrvatske. Sandra je ovom titulom potvrdila kako je najbolja hrvatska slastičarka u 2019. godini.

- Nakon svjetske bronce prošle godine u Luksemburgu ovo je nešto doista posebno za mene. Malo je reći da sam presretna, pripremala sam se za ovo cijelu godinu, usavršavala tehnike, smišljala recepturu, ali, naravno, ona završna priprema počela je od onoga dana kada smo saznali teme prema kojima ćemo raditi. Konkurencija je bila jaka, čestitam i svim svojim kolegama i kolegicama jer nije bilo lako, a svakako zahvaljujem i stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu koje me na kraju proglasilo pobjednicom. Ja nikada ništa ne očekujem uoči natjecanja, jednostavno se opustim, dam sve od sebe, pa što bude - priča Sandra, koja je morala pripremiti slastice za čak četiri kategorije.

- Tri su kategorije bile uvjet za državnog prvaka, a ja sam pripremila i skulpturu kao četvrtu kategoriju. U kategoriji A, umjetnost slastica i eksponati, pripremila sam četiri eksponata, odnosno četiri deserta i to, prema pravilima natjecanja, čokoladni i voćni, a dva su bila prema vlastitome izboru. Radila sam petit fours, kolač s četiri različita okusa, gdje sam morala pripremiti četiri vrste kolača i od svake vrste prezentirati ukupno osam uzoraka. U kategoriji B, umjetnost slastica-desert, radila sam topli i hladni desert. Topli sam nazvala ‘‘Kruške u božićnom ruhu‘‘, a radila sam ga tako da sam skuhala kruške u šafranu, cardamonu, anisu, korici i soku od limuna. Potom uz to ide mousse od tamne čokolade aromatiziran cimetom i domaćim sherryjem. Uz desert ide i umak, koji sam radila od karamela, kestena i soka od naranče, a dekoracija je bila slastica od tijesta tuils i jestivi cvijet dragoljub. Za ovaj desert išao je i biskvit od pirea od kestena. Hladni desert nazvala sam ‘‘Voćna rapsodija‘‘: biskvitna podloga od bademovog brašna, žele od domaćih šumskih borovnica, zatim bavaraska krema od limete i ganache od maline i bijele čokolade. Dodala sam cramble od lješnjaka te mousse od tamne čokolade i šumskog voća, uz dodatak umaka od šumskog voća. Na kraju sam radila i tortu sa zadanom temom ‘‘Nautica‘‘ od maline i mente - u dahu priča Sandra, koja je tako nakon Dražena Šafara, koji je prije desetak godina bio državni prvak u kulinarskoj umjetnosti, druga članica Udruge kuhara grada Orahovice na krovu hrvatskog kulinarstva.

Čestitke Sandri uputili su i čelnici Hrvatskog kuharskog saveza poručivši kako je trijumf više nego zaslužen. Natjecanja u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva idu dalje, a od Orahovčana i članova Udruge u natjecanju još je Zoran Putniković u kategoriji restoranskog jela. V.Grgurić
Tri kategorije bile su uvjet za državnog prvaka, a ona je pripremila i skulpturu kao četvrtu kategoriju
Najčitanije iz rubrike