Kultura
KONCERT ZORICE KONDŽE ZA OTVORENJE 43. SVEČANOSTI

S više od 900 skladbi Romberg zasluženo među svjetskim glazbenicima
Objavljeno 21. studenog, 2019.
BELIŠĆE - U kulturnom životu Belišća, čija je tradicija stara gotovo kao i samo naselje, nezaobilazna je glazbena manifestacija posvećena svjetski poznatom skladatelju Sigmundu Rombergu. Već su 43. put u Belišću u studenom otvorene Rombergove glazbene večeri, koje i ove godine donose pet glazbenih programa za svačiji ukus, a u organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće i Amaterskog kazališta Belišće.
Ovogodišnje 43. Rombergove glazbene večeri službeno je otvorila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, uime organizatora prisutne je pozdravila ravnateljica Centra za kulturu Tea Glavica, a otvorenje Večeri ostat će posebno zabilježeno u pamćenju i publike i organizatora jer Belišćane i publiku s područja cijele županije vrhunskim akustičnim koncertom oduševila je glazbena diva hrvatske estrade - Zorica Kondža. Fantastične izvedbe i popularne pjesme nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Legendarna Zorica Kondža u Belišće je donijela dašak Dalmacije sa svojim bezvremenskim hitovima Ti si moj san, Pokora, Molitva za tebe, Zar je voljeti grijeh, Ima jedan svijet…


Zorica Kondža karijeru je započela u splitskoj grupi Stijene krajem 70-ih, odnosno početkom 80-ih, da bi je 1984. nastavila kao solistica. Odlikuje ju glas velikog raspona u kojemu se mediteranski temperament susreće s modernim žanrovima, poput soula, bluesa i rock and rolla. Njezine najljepše pjesme, uglavnom ljubavne balade mediteranskog izričaja, potpisuje njezin suprug i dugogodišnji suradnik, kompozitor i aranžer Joško Banov, koji ju je i na koncertu u Belišću pratio na klavijaturama uz gitarista Denisa Matana.


Kao uvertira manifestaciji Sigmundu Rombergu u čast, ravnateljica, tajnica kazališta Belišće Ana Šikić i voditelj Zabavnoga orkestra Amaterskoga kazališta Belišće Zvonimir Iveković, položili su cvijeće pred spomen-pločom na mjestu gdje se nekada nalazila kuća u kojoj je, s roditeljima Adamom i Clarom Rosenberg, u Belišću živio Sigmund Romberg.


Nakon Zorice Kondže Belišćani su dobili priliku uživati u još jednoj kulturno-zabavnoj poslastici: džez-koncertu Atma Mundi Ensemble iz Rijeke, koji je, među ostalim, zasvirao i skladbe Sigmunda Romberga. Osim ovim vrhunskim glazbenim doživljajima, Rombergove glazbene večeri obogatit će kulturni život Belišća još trima prepoznatljivim i kvalitetnim glazbenim programima iz produkcije Amaterskoga kazališta Belišće. Publika će imati priliku uživati u koncertu prvih ‘‘električnih‘‘ sastava s našeg područja Zlatni dečki električnih nota, natjecanju pjevača amatera Belišćanski superglas te u završnom programu 60 dijamantnih godina.

Sigmund Romberg, središnja figura manifestacije, te osoba čije ime nosi belišćanski Centar za kulturu, bio je iznimno talentirani skladatelj koji je kao jednogodišnji dječak doselio s roditeljima u Belišće, gdje je proveo sretno djetinjstvo i mladost. Romberg, koji je svoju glazbenu karijeru izgradio u SAD-u, sa svojim fascinantnim glazbenim opusom od više od 900 skladbi, zasluženo je zauzeo mjesto među svjetskim priznatim glazbenicima te postao jedan od najpoznatijih skladatelja operetne i filmske glazbe prve polovine 20. stoljeća, podsjećaju iz belišćanskoga Centra za kulturu.


Lidija Aničić
900

skladbi u fascinantnom je glazbenom opusu Sigmunda Romberga
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike