Kultura
11. NOĆ KAZALIŠTA OPET S REKORDNIM BROJEM

Počela dan prije u Belom Manastiru
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Prema službenim podatcima organizatora, Narodnog sveučilišta Dubrava, 11. europska noć kazališta završila je opet s rekordnim brojem uključenih mjesta u Hrvatskoj - čak 61-om mjestu! Zanimanje gledatelja bilo je veliko za sve programe koje su pripremili sudionici, a i njih je ove godine bilo najviše do sada: 148 kazališta, javnih te nezavisnih kazališnih družina, drugih javnih ustanova, amaterskih i dramskih skupina. Izvedeno je gotovo 200 programa, od toga najviše kazališnih predstava, a uz njih i izložbe, koncerti, radionice, druženje s umjetnicima, humanitarne akcije i dr. Među izvedenim programima čak je 10 kazališnih premijera, jednu filmska te tri inozemna gostovanja. U nekim je mjestima manifestacija trajala više dana, kao u Belom Manastiru (gdje je i počela 14. studenoga), Bjelovaru, Šibeniku i Zaprešiću (završila 18. studenoga). Prvi je puta Noć kazališta održana u Dragaliću, Drnišu, Starom Gradu na Hvaru, Mačeu, Malom Lošinju, Mošćeničkoj Dragoj, Stubičkim Toplicama, Viljevu i Vrbovcu. Iako je broj posjetitelja teško točno odrediti, jer su brojni programi bili besplatni, procjena je da ih je bilo približno 50.000.


U Belom je Manastiru bila dio proslave Dana grada. U (pre)punoj konferencijskoj dvorani Etnološkog centra baranjske baštine predstavljena je knjiga Pustara Daniele Taslidžić Herman, o kojoji su govorili recenzenti, dr. sc. Rudolf Emert, dr. sc. Jakab Ferkov iz Mohača te urednik Davor Taslidžić, dok je recenzija emeritusa, dr. sc. Saliha Kulenovića iz Tuzle, pročitana. Sve prisutne pozdravio je Goran Hes, zamjenik gradonačelnika, a u ime Grada bili su i Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika te Davor Gotal, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća. Moderatorica promocije bila je Sanja Horvat, glumica Gradskog kazališta Beli Manastir, a ulomke je čitala Klea Posavac. Organizator promocije bio je Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, koji je i izdao knjigu.


U petak je premijerno izvedena predstava Pruži mi ruku Dramskog studija za mlade GK Beli Manastir pred oko 130 posjetitelja. Predstava ima snažnu poruku protiv govora mržnje, a rađena je u suradnji s Odjelom prevencije PU osječko-baranjske i županijskim Savjetom mladih, a tekst i režiju potpisuje glumački kolektiv. Za scenski pokret i dramatizaciju teksta bila je zadužena Daniela Taslidžić Herman, dok je svjetlosne efekte i igru sjena upotpunio Zoran Herman dizajnom rasvjete i glazbom. U predstavi su glumili Dunja Vlahek, Klea Posavac, debitantica Tena Grgić i Matija Barić, koji se već okušao u manjim ulogama (svirač u monologu Mojoj Baranji koji izvodi Dunja Vlahek, te u ulozi Skitka u predstavi Put po svijetu). Pretpremijeru je predstava imala u dva navrata u BiH: u mjestu Gornji Rahić i Brčkom.

Još je jedna debitantica zaigrala na daskama koje život znače u subotu. Riječ je o Sanji Horvat, koja je tumačila ulogu hladne liječnice. Komediju Sljedeći – Moj alter ego i ja prema tekstu Terrancea NcNellyja, 45 minuta nosio je Nebojša Šimić, najprije kao Marijan Čiver, 35-godišnjak s govornom manom, koji na sve načine pokušavai izbjeći odlazak u vojsku i rat, jer "nije ga on ni započeo", a potom i kao Gabrijel Leon Tutić, koji se trudio "upasti" u vojsku, među zgodne mladiće. Nebojša Šimić svojim je glumačkim kreacijama izazvao salve smijeha i pljesak, posebice kada je, skidajući se za pregled, rublje bacio u publiku i birao "žrtve". N.Vek.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike