Sport
ZAVRŠNICA DAVIS CUPA

Protiv Rusa je bilo loše, a danas čekaju Nadal i Furija
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Nakon poraza od Rusije, Hrvatska u Madridu (18 sati) igra sa Španjolskom

Hrvatska teniska momčad u Madrid je stigla kao branitelj naslova, ali krunu će uskoro predati nekom drugom. Nekoj boljoj, ozbiljnijoj i organiziranijoj reprezentaciji.


Davis Cup se ove godine prvi put igra u novom formatu, 18 najboljih momčadi svijeta okupilo se u Madridu i za naslov se nadmeće prema turnirskom sistemu, a Hrvatska je nastup u skupini B otvorila uvjerljivim porazom od Rusije (0:3). Nije taj poraz iznenađenje, naša momčad u Španjolsku je došla bez Marina Čilića i s hrpom problema koji su zatresli hrvatski tenis samo nekoliko dana uoči završnice Davis Cupa. Na žalost, ljudi iz HTS-a očito nisu sposobni voditi jednu ozbiljnu organizaciju kao što je Savez, ali za sve svoje pogreške, propuste i nelogične poteze neće odgovarati, ma koliko god naša momčad loše prošla na skupu najboljih teniskih reprezentacija svijeta.


Protiv Rusije sve je bilo jasno već nakon singlova, odnosno poraza Borne Goje i Borne Ćorića, a potom je izgubio i par Dodig/Mektić.


Privremeni izbornik hrvatske teniske reprezentacije Franko Škugor istaknuo je kako su igrači i on razočarani nakon uvjerljivog poraza, no nakon "teškog dana" pokušat će dati sve od sebe u današnjem (srijeda, 18 sati) susretu sa Španjolcima, koje predvodi najbolji tenisač svijeta Rafael Nadal. Ako smo se loše proveli protiv Rusa, kako će tek biti kontra Španjolaca...


- Pokušao sam se staviti u perspektivu igrača i pomoći im iz svog kuta, savjetima, najviše što sam mogao. Rekao sam im ono što bih rekao i samome sebi u takvoj situaciji. Poraz od 0:3 nismo očekivali, nadali smo se bolje proći - kazao je Škugor, koji je na izborničku klupu sjeo uoči puta u Španjolsku, nakon što je HTS uručio otkaz dugogodišnjem izborniku Željku Karanu.


Škugor je dodao kako je Gojo odigrao solidan meč s obzirom na to da je imao debi u Davis Cupu, a Ćorić je jednostavno fizički pao u trećem setu i nije više mogao puno, ono što nije očekivao jest poraz Ivana Dodiga i Nikole Mektića u parovima.


- Nažalost, izgubili smo u parovima, što nismo očekivali, ali moramo reći da su Rublev i Hačanov odigrali jako dobro taj meč. Hrvatska sad ima male šanse za prolazak skupine, danas igra s domaćinom Španjolskom, koja u meč ulazi kao apsolutni favorit.


- Mogu samo kazati kako ćemo dati sve od sebe. Susret neće biti nimalo lagan, za Goju je bitno da stekne što veće iskustvo, a za sve nas da iz ove situacije izvučemo maksimum, pa što bude - zaključio je Škugor.


Borna Ćorić nije mogao do pobjede protiv Rusa Hačanova, a danas ga čeka Rafa Nadal.


- Protiv Nadala će biti isto, ako ne i teže. Nadam se da će mi tijelo biti u redu kada se probudim, nekada znam loše reagirati jer nisam puno trenirao posljednja tri-četiri tjedna. Toga me najviše strah - kazao je Ćorić, koji je za poraz protiv Rusa okrivio umor i iscrpljenost.
- Odigrao sam dobro set i pol, a onda je sve krenulo nizbrdo. Fizički sam jako pao. Nakupio mi se umor, a noge više nisu slušale. Na kraju je on bio bolji - zaključio je Ćorić. Bolji je bio Hačanov, ali bolja je bila i Rusija, koja u Madridu igra bez svog prvog reketa Daniila Medvedeva. I tako oslabljena bila je prejaka za Hrvatsku.


Ivana Liović
NEMA ISPADANJA IZ NAJJAČEG RAZREDA
Bez obzira na kojem mjestu završila nastup na prvom izdanju novog formata finalnog turnira Davis Cupa, hrvatska teniska reprezentacije će i dogodine imati priliku kvalificirati se za veliki finale, a postoji i mogućnost izravnog plasmana preko pozivnice. Bilo je predviđeno da se dvije najlošije reprezentacije s ovogodišnjeg turnira presele u niži rang natjecanja, ali je Međunarodna teniska federacija u međuvremenu napravila globalnu reformu 119 godina starog natjecanja, koja će u cijelosti zaživjeti 2020. Sljedeće godine bit će napušten zonski sustav, pa će, osim 18 reprezentacija koje će sudjelovati na završnici u studenome u Madridu, čak 24 reprezentacije biti smještene u Svjetsku skupinu I, a još 24 u Svjetsku skupinu II, dok će zonski sustav (Euroafrička zona, Američka zona, Azijsko-oceanijska zona) biti zadržan u skupinama III i IV. Porazom od Rusije hrvatski su tenisači praktično izgubili mogućnost plasmana u nokaut-fazu natjecanja, a polufinalisti su sigurno na završnici i sljedeće godine. Ostale će reprezentacije (12) imati priliku izboriti se za sudjelovanje na završnom turniru kroz kvalifikacije, a dvije najsretnije dobit će pozivnice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana