Sport
HRVATSKA U PULI SVLADALA GRUZIJU

Vatreni se od 2019.
oprostili pobjedom
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Gruzijci poveli preko Papunašvilija nakon Kalinićeva poklona, a Hrvatska do pobjede stigla autogolom Kašije i pogotkom Perišića

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je u prijateljskoj utakmici u Puli Gruziju sa 2:1 te tako, osiguravši Euro tri dana prije, 2019. godinu završila novom pobjedom.


S čak osam izmjena u odnosu prema susretu sa Slovacima krenula je Hrvatska u dvoboj s Gruzijom, samo su Perišić, Rebić i Jedvaj bili u obje utakmice u početnim postavama, s tim što je Jedvaj ovaj put zaigrao na stoperskoj poziciji u paru sa Škorićem.

Kalinićeva pogreška

Vatreni su prvi put zaprijetili u 10. minuti preko Perišića, no njegov je udarac s ruba šesnaesterca obranio Makaridze. Tri minute poslije uzvratili su gosti, koji su propustili zicer za vodstvo. Kakabadze je prošao po desnoj strani pokraj Perišića i vratio odličnu povratnu loptu u sredinu na Jigaurija, a on neometan s deset metara pucao pokraj lijeve Kalinićeve vratnice. U 15. je Perišić pobjegao gruzijskoj obrani, othrvao se Kakabadzeu i pucao, ali je Makaridze odlično obranio prizemni udarac. Samo tri minute poslije mreža se zatresla na suprotnoj strani, zahvaljujući velikom Kalinićevu poklonu. Papunašvili je primio loptu sam na desnoj strani, krenuo prema našem kaznenom prostoru, gdje ga je čekao Škorić, i pucao s ruba kaznenog prostora, a lopta je, na sveopće čuđenje, prošla kroz Kalinićeve ruke te završila u mreži. Srećom, Gruzijci nisu dugo držali vodstvo, samo sedam minuta nakon "pacerski" primljenog pogotka Hrvatska je izjednačila. Oršić je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, a Kašia nespretno zahvatio loptu te je skrenuo u vlastitu mrežu za izjednačenje - 1:1. Odmah u sljedećem napadu mogao je biti potpuni preokret, pritisak Rebića donio je loptu Perišiću, koji je s nekih 14 metara pogodio gredu. Gruzijci su (pre)često u prvih pola sata lako dolazili pred naš šesnaesterac, kombinirali oko njega i olako dolazili u situaciju za udarac. Čigauri (27.) tako je s 18 metara pucao ravno u vratara, a Lobjanidze (31.) nakon bijega našoj obrani s 15-ak metara u vanjski dio mreže. Do kraja poluvremena vidjeli smo još prodor Kovačića, čiji je udarac ipak bio prelak posao za Makaridzea, a Badeljev pokušaj s 18 metara završio je pokraj gola.

Ozljeda Vlašića

Drugo poluvrijeme bolje je počela Hrvatska, najprije je nakon dobre akcije završni udarac Rebića blokiran (50.), potom je Perišić (51.) s 25 metara zamalo pogodio suprotne, desne, rašlje, a u 53. jučerašnji kapetan ipak je zabio za vodstvo naših. Juranović je odlično ubacio zdesna, a Perišić glavom s pet metara poslao loptu u mrežu. U 64. glavom je pokušao Rebić, no bio je nedovoljno precizan, a u 69. je Perišić iz prve pogodio ravno u Makaridzea. Rebić je u 78. minuti imao odličnu priliku definitivno riješiti sve dvojbe, lijepo se zagradio i oslobodio Kašije, ali je potom, umjesto udarca, pokušao driblati i vratara pa je na kraju bio samo korner, nakon kojeg je Melnjak pucao preko gola.

Zbog ozljede Vlašića posljednjih desetak minuta odigrali smo s igračem manje, a posljednjih pet i s dvojicom manje jer se ozlijedio i Juranović. Otvorilo se i nebo u tim trenutcima, no Hrvatska je uspjela sve to izdržati, a jedinu pravu priliku za izjednačenje Gruzija je imala u 90., kada je udarac Kiteišvilija s 18 metara tijelom obranio Badelj.


Goran Roguljić
zabrinutost

VLAŠIĆ I JURANOVIĆ NISU MOGLI ZAVRŠITI SUSRET
Hrvatska*2 (1)

Gruzija*1 (1)

PULA - Stadion "Aldo Drosina". Vrijeme kišovito, teren odličan. Gledatelja: 5000. Sudac: Alan Mario Sant (Malta). Strijelci: 0:1 Papunašvili (18), 1:1 Kašia (25-ag), 2:1 Perišić (53). Žutih i crvenih kartona nije bilo.

HRVATSKA: Kalinić 5 (od 46. Sluga 6), Bartolec 6 (od 46. Juranović 6), Jedvaj 6 (od 46. Ćaleta-Car 6), Škorić 6, Melnjak 6, Badelj 6,5, Kovačić 6,5 (od 65. Vlašić -), Oršić 6 (od 46. Rog 6), Pašalić 6 (od 75. Perić -), Perišić 7, Rebić 6.

GRUZIJA: Makaridze 6, Kakabadze 6 (od 39. Šengelia 6), Kašia 5,5, Navalovski 5,5, Hočolava 6 (od 80. Grigalava -), Gvilia 6, Papunašvili 6,5 (od 65. Kiteišvili -), Qazaišvili 6 (od 87. Karaišvili -), Aburjania 6, Jigauri 6 (od 83. Kvilitaia -), Lobjanidze 6 (od 51. Arabuli 6)

IGRAČ UTAKMICE: IVAN PERIŠIĆ (HRVATSKA)
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike