Novosti
SINDIKATI ODBILI POSLJEDNJU VLADINU PONUDU

Novi model štrajka ugrožava školsku godinu, a nastave nema do daljnjeg
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Divjak: Ne želim sudjelovati u igri moći * Gjenero: Ministrica ne poznaje temeljnu političku abecedu

Posljednju Vladinu ponudu članovi školskih sindikata i štrajkaši odbili su na referendumu velikom većinom - u postotku većem od 95 posto, pa su sindikati najavili nastavak općeg štrajka do ispunjenja zahtjeva, kao i prosvjede u vrijeme kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu. To znači da redovite nastave u školama nema do daljnjega, svaki dan. Ali od sada štrajkašima dane u kojima ne rade, sudeći prema dosadašnjim izjavama iz Vlade - država neće platiti. Svaki je učenik dosad zbog štrajka izgubio najmanje četiri dana nastave.


Školskim sindikatima stigla je i podrška Sindikata policijskih službenika, koji su najavili prosvjed i štrajk policajaca - čime će se "boriti za bolji materijalni i socijalni status policijskih službenika", jer su, kažu, u sličnoj situaciji kao prosvjetari.

Načelo solidarnosti

Na izvanrednoj konferenciji za novinare istoga poslijepodneva ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je do blokade nastave došlo zbog igre moći sindikata i premijera, u kojoj ne želi sudjelovati. "Kakva je njezina politička sudbina nakon ove izjave - ostaje nam vidjeti", smatra politički analitičar Davor Gjenero.


Ministrica Divjak pozvala je, naime, školske sindikate i premijera Andreja Plenkovića na dijalog, da pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto. "Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava - pravo na kvalitetno obrazovanje učenika i pravo učitelja da se bore za svoj bolji materijalni status. Od danas to nije moguće pomiriti. Situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi rezultat je igre moći između sindikata i premijera. Ja u tome ne želim sudjelovati", izjavila je Divjak.


Na kocki je budućnost učenika, ističe. Poziva sindikate i premijera "da se izdignu iz sadašnjih pozicija i pronađu kvalitetan kompromis te da stave djecu na prvo mjesto, jer su u suprotnom svi gubitnici". Upitana razmišljala li o ostavci, uzvratila je da je razmišljala o tome kako da ne pridonese kaosu, nego da učvrsti put do rješenja. "Neću se svrstati ni na čiju stranu. Imamo izostanak kvalitetnog dijaloga i to nije dobro. I to je dio nezadovoljstva koje iskazuju nastavnici", ocijenila je ministrica.


Za srijedu je najavila konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu na kojem bi trebali razgovarati o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine, koja je reformska. Otkrila je da je sve što je rekla na konferenciji rekla i premijeru Plenkoviću, a na pitanje što je on odgovorio, rekla je kako je bolje da on to kaže.


Politički analitičar Davor Gjenero takav istup ministrice Divjak ocjenjuje vrlo neobičnim za nekoga tko je član Vlade.


"Kada ste dio Vlade, onda ne možete u javnosti ni kritizirati svojega premijera, niti možete stvarati ekvidistancu prema premijeru i onome s kime je on u sukobu. U takvim okolnostima vrijedi načelo solidarnosti, koje u ovom slučaju znači da ćete ili šutjeti o procesu koji se događa, ili ćete poduprijeti premijera nasuprot akterima s kojima je on u nekakvom obliku političkog konflikta. Ovdje se ne radi samo o premijeru, mogao je u pitanju biti ministar financija, principi bi bili potpuno jednaki", komentirao nam je Gjenero. Na pitanje kakva je nakon toga istupa politička sudbina ministrice Divjak, odgovara: "To ćemo vidjeti. Vidjet ćemo kako će reagirati stranka koja ju je imenovala u Vladu (HNS). Ne znamo je li to što je rekla njezin osobni stav ili je to stav HNS-a. Kad to vidimo, onda ćemo znati što će biti dalje", dodaje Gjenero. No napominje - ovdje se radi o političkoj tehnici.


"Razumijem da je ona osoba koja ne dolazi iz svijeta političkih stranaka, nego iz znanosti, i razumijem da se ona kao ministrica prije svega ponašala kao ekspert, a ne kao političar. Ali temeljnu političku abecedu morate znati o svakoj djelatnosti kojom se na neki način bavite. Ako se bavite politikom, morate znati vladati temeljnom abecedom politike. Ovdje je ministrica Divjak nastupila kao da tu temeljnu abecedu ne poznaje. Ne čini se da se radi o nekakvoj njezinoj ‘zloj volji‘, nego jednostavno o nerazumijevanju vlastite uloge i nepoznavanju temeljnih tehnika u parlamentarnoj demokraciji", kazao nam je Gjenero, uz, kako kaže, veliko žaljenje, jer je do sada s velikom simpatijom promatrao rad ministrice Divjak.
Do ispunjenja zahtjeva

Školski sindikati su se na opći štrajk odlučili u ponedjeljak navečer nakon 26 dana u cirkularnom štrajku i pregovora s Vladom, koja im je u konačnici ponudila povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini kroz temeljni kolektivni ugovor, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne promijeni uredbu o koeficijentima. Sve to su sindikati odbili i traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.


"Danas je prvi dan štrajka, koji se odvija pod velom Vladine prijetnje da neće plaćati dane u štrajku. To je odgovor zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja. Tako će biti i sutra i tako dugo dok ne postignemo naše zahtjeve", poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare. Dodao je da će se odazvati na svaki poziv Vlade na razgovore, a ako Vlada zabrani štrajk, učitelji i nastavnici neće štrajkati nezakonito, nego će se nastaviti boriti s pomoću drugih sindikalnih mehanizama.


Ministarstvo obrazovanja objavilo je i podatke o štrajku u 13 sati prema kojima je u utorak u srednjim školama štrajkalo 63 posto osoba, a u osnovnim školama njih 66 posto. U priopćenju Ministarstva nije bilo podataka o štrajku u Osječko-baranjskoj županiji. Sindikati, pak, kažu da je štrajkalo više od 90 posto zaposlenih u svim školama.
Sindikalist Mihalinec kazao je i kako im je policija, zbog mjera sigurnosti, zabranila prosvjed u blizini hotela Sheraton, gdje su smješteni gosti kongresa EPP-a, ali i oko Arene. Stoga će organizirati akciju “Potrubi za obrazovanje” tako što će aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajati s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata prosvjedovat će na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske. Najavio je prosvjed i na Trgu žrtava fašizma, gdje se nalazi središnjica HDZ-a. Manji prosvjed sindikalci će održati na Trgu sv. Marka u četvrtak, a veliki prosvjed u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića.


Jasenka Pejaković
nadoknade
SVAKI JE UČENIK IZGUBIO NAJMANJE 4 DANA NASTAVE
SINDIKAT POLICIJE NASTAVLJA PREGOVORE
Sindikat policijskih službenika u priopćenju ocjenjuje da su policajci u sličnoj situaciji kao prosvjetari “jer su potplaćeni za posao koji rade i nalaze se na dnu društvene ljestvice”. “Razlika je samo u tome da prosvjetari imaju složne i agilne reprezentativne sindikate koji pregovaraju s argumentima i koji se ne daju kupiti ni prevariti. ​S druge strane, policajci imaju reprezentativne sindikate zaposlenih u državnim službama koji samo kimaju glavom i potpisuju što im se ponudi”, navode u priopćenju. Te je tvrdnje odbacio Sindikat policije Hrvatske, istaknuvši da sindikat bez reprezentativnosti ne može organizirati legalan štrajk. “Sindikat policije Hrvatske i dalje zadržava svoje pravo na industrijsku akciju, pa i štrajk, kao što smo štrajkali i prosvjedovali kad god je to bilo potrebno. Ali o tome ćemo sami odlučiti u skladu s našim internim ustrojem i povjerenjem koje nam je dalo naše članstvo, najbrojnije u državnim službama”, objavio je SPH. Dodaju da, kao i do sada, nastavljaju koristiti svoju pregovaračku snagu u pregovorima s Vladom.
Blaženka Divjak

ministrica znanosti i obrazovanja

Ja se neću svrstati na stranu jednih ili drugih. Ovo što sada imamo, izostanak dijaloga i kompromisa, nešto je što nije dobro.
Djelomična nastava
Nakon što je Slobodna Dalmacija prenijela vijest da su dvije splitske škole na mrežnim stranicama obavijestile učenike da će se na dan frontalnog štrajka, u utorak, nastava odvijati prema uobičajenom rasporedu, to su opovrgnuli ravnatelji tih škola za Večernji list. Točnije, kažu kako se nastava djelomično odvija - jer dio profesora je u štrajku, a dio normalno radi. Kao što je bilo i proteklih dana. Slično su nam rekli i ravnatelji s područja Slavonije i Baranje s kojima smo razgovarali u utorak. Kažu - odaziv je štrajku jednak, ako ne i veći nego do sada. A štrajkaju i članovi i nečlanovi sindikata - bez obzira na napise da bi za svaki dan u štrajku od 15. studenoga na dalje mogli ostati bez 315 kuna. Na dogovor i kraj štrajka poziva, međutim, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević,
Vlada nikoga ne ignorira
Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako Vlada ne ignorira nikoga kada se radi o pitanju plaća, nego se, ustvrdio je, od prvog dana uhvatila u koštac s problematikom sustava plaća, koji se treba mijenjati. Naglasio je kako se plaće cijelo vrijeme povećavaju te kako će se taj trend nastaviti. “Vidjeli ste prijedlog proračuna za iduću godinu, plaće zajedno s mirovinama opet su na prvom mjestu”, kazao je. Marić je rekao kako iz perspektive građana, odnosno roditelja, djece i učitelja, prosvjetni radnici i njihovi učenici “ovo nisu zaslužili” te izrazio žaljenje što se sve “prelama preko učitelja i učenika”. “Kada sve skupa gledate, mogu odgonetnuti što se krije iza ovoga svega”, naveo je ministar financija Zdravko Marić, bez objašnjenja na što točno misli.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

RIJEKE PRAVDE U BELOM MANASTIRU

“Razlog iseljavanja je nepravda”