Osijek
S NAJAVLJENIM POVEĆANJEM MINIMALNE PLAĆE:

Studentska satnica raste dvije kune od 1. siječnja
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 % za rad noću, nedjeljom i praznicima

Nakon što je Vlada najavila rast iznosa minimalne brutoplaće za 2020. godinu s 3750 kuna na 4062,51 kunu - i studenti imaju razloga za veselje jer to, naime, znači da s 1. siječnjem od iduće godine raste i minimalna studentska satnica. U skladu s odlukom, koju je donijela ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, iznos minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova od početka 2020. godine iznosit će 25,39 kune neto po satu, odnosno gotovo dvije kune više nego u ovoj godini. Priopćilo je to Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Trenutačna minimalna studentska satnica je 23,44 kune u netoiznosu, a donesena odluka predstavlja drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu Zakona o obavljanju studentskih poslova (u studenome 2018.) - što znači da je satnica studentima do sada povećana za 3,89 kuna. Podsjetimo, prema spomenutom zakonu, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne netonaknade po satu. A što se računa tako što se iznos minimalne brutoplaće u Republici Hrvatskoj dijeli sa 160. Rukovoditelj Studentskog servisa u Osijeku Tihomir Milinović kaže nam da su reakcije studenata jako dobre jer svako povećanje satnice studentima je zanimljivo i potiče ih na radni angažman. Ali s druge strane, reakcije poslodavaca još nemaju. No poslodavci će, kaže, ovu odluku morati ispoštovati jer zakon tako nalaže.

Problem za poslodavce

- Za poslodavce će to poprilično biti problematično u poslovanju. Ne zato jer žele zakinuti studente, nego jer gospodarska situacija u našoj okolini nije kao u drugim dijelovima Hrvatske, gdje je studentska satnica i prije bila veća. A posebno zato što studenti najčešće "uskaču" na poslovima koje rade u kasnim večernjim i noćnim satima, pa i tijekom vikenda. I tada je obveza poslodavca da uveća studentu satnicu za 50 posto, sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova. To uvećanje karakteristično je samo za studentski zakon jer drugi granski kolektivni ugovori imaju to drukčije razrađeno tijekom vikenda, noći, blagdane, nedjelje, praznike - kaže Milinović. A za studente, za kojima u nedostatku radne snage vlada sve veća potražnja na tržištu, sve su to dobre vijesti - posebice za studente koji rade u području trgovine i telekomunikacija (call centri), odnosno na poslovima koji su vezani uz 24-satno radno vrijeme. Dakle, za studente koji rade poslove unutar velikih trgovačkih lanaca - u skladištu, na pripremi i prijmu robe za dostavu. I naravno, u ugostiteljstvu.


- Za studente koji rade u takvom vremenu, sve to znači 50 posto više. Pa recimo, ako zaokružimo satnicu na 26 kuna, to znači da je rad studenta, u tim okolnostima, primjerice nedjeljom, gotovo 40 kuna za sat. Za studente je to lijepo, ali kako će se poslodavci u tome svemu snaći, vidjet ćemo kada dođe vrijeme za to - kaže nam Milinović. Napominje, važno je da poslodavci znaju da se nova satnica počinje primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, kako se ugovori ne bi morali vraćati u Studentski servis, ali i ponovo poslodavcima. Zato su zaposlenici Studentskog servisa dobili zadatak obavijestiti poslodavce i studente o ovoj novosti.


- Velikom broju poslodavaca šaljemo e-mailovima tu obavijest, kako bi spremno dočekali 1. siječnja. Jer to bi se moglo odraziti na obračun ugovora koji će doći u veljači 2020., kada se budu obračunavali sati za siječanj. Pa će se onom poslodavcu, koji se novih odredbi vezanih uz satnicu ne bude pridržavao, i ako ta informacija nije došla do njega, ugovori morati vratiti ako nije ispoštovana minimalna satnica - zaključuje Milinović.
Plaća se i pauza


Ministarstvo znanosti i obrazovanja podsjeća, Zakon o obavljanju studentskih poslova prvi je zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada - uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuju prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni. Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata - ako student radi šest ili više sati dnevno te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.


Jasenka Pejaković
25,39

kune neto po satu iznos je minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova od 1. siječnja 2020.
NOVE STIPENDIJE
Ministarstvo podsjeća i da se, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručio broj socioekonomskih stipendija - a prvi su put uvedene i STEM stipendije. Od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata, pa je konačna brojka stipendija na godišnjoj razini 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa, 3400 stipendija za studiranje u STEM područjima i 400 stipendija za posebne skupine studenata.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike