Crna kronika
TENJANIN ŠOKIRAO OSJEČKE POLICAJCE

Vozio automobil s 4,34 promila alkohola u krvi
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Pitanje je je li Tenjanin bio svjestan da vozi ili je tako dobro "baždaren" na alkohol da mu je to normalno stanje

Osječki policajci u čudu su gledali u alkometar, koji je očitao nevjerojatnih 4,34 promila alkohola u krvi 58-godišnjaku iz Tenje. On se nalazio za upravljačem automobila, a policija ga je zaustavila u ponedjeljak oko 14.50 na Uskim njivama u Osijeku.


- Vozač je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju od tri mjeseca i šest negativnih prekršajnih bodova - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.


Vozač je zaustavljen tijekom najveće gužve u gradu kada se ljudi vraćaju s posla, a samo pukom srećom nije izazvao prometnu nesreću. Pitanje je koliko je uopće bio svjestan da vozi ili je tako dobro "baždaren" na alkohol da mu je to normalno stanje. Kako doznajemo iz internetskog portala Plivazdravlje.hr, imati 4,0 promila u krvi ili više jednako je razini kirurške anestezije. Tu već nastupa koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. Svi navedeni simptomi, čiji intenzitet i vidljivost rastu s većom količinom alkohola u krvi, mogu pomoći u prepoznavanju otrovanja alkoholom.
Tenjanin se ovom količinom alkohola našao vrlo blizu baranjskom rekorderu koji je u prosincu 2015. zaustavljen u Jagodnjaku dok je biciklom krivudao po cesti s 5,32 promila alkohola u krvi.


Sandra Lacić