Osijek
JUPP KOPAČKI RIT I IMI

Potpisali suradnju za zaštitu okoliša
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada i JUPP Kopački rit jučer su formalizirali postojeću suradnju

Sporazumom o suradnji između Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i JUPP-a Kopački rit, jučer je formalizirana suradnja koja traje već neko vrijeme, a potpisali su ga ravnatelj JUPP-a dr.sc. Tomislav Bogdanović i ravnateljica Instituta prof.dr.sc. Ana Lucić Vrdoljak.

Sporazum se temelji, pojasnio je Bogdanović, na budućim zajedničkim znanstvenoistraživačkim, stručnim i promocijskim interesima, a realizacija zajedničkih ciljeva predviđa se putem znanstvenih i stručnih istraživanja od zajedničkog interesa, osmišljavanja, prijave i realizacije zajedničkih znanstvenih i stručnih projekata, izdavanja znanstvene i stručne literature te kroz organizaciju znanstvenih i stručnih skupova, a uz korištenje laboratorija, praktikuma, prostora i opreme kojima raspolažu obje institucije. “Sporazum je osmišljen da se između dvije naše institucije uspostavi trajna suradnja u zajedničkim znanstvenim temama. Inače, na našem simpoziju “Kopački rit, jučer, danas sutra”, koji se svake godine održava, Institut već godinama sudjeluje kao jedan od naših partnera - kaže Bogdanović.

- Usmjereni smo u istraživanjima na okoliš i sve moguće čimbenike iz okoliša koji bi mogli imati negativne posljedice za zdravlje čovjeka i životinja, a budući da imamo i Odjel medicine rada, sve možemo interpolirati i na čovjeka. Naši znanstvenici iz jedinica koje se bave okolišnim temama, odnosno brigom za kakvoću i kvalitetu zraka i brigom za moguće zračenje u okolišu, već su uspostavili suradnju prije nekoliko godina, a kolega iz jedinice za zaštitu od zračenja dr. Branko Petrinec sa suradnicima i ravnateljem Bogdanovićem imaju višegodišnju suradnju i objavljene publikacije. Ovo je danas samo formalizacija vrlo dobre znanstvene suradnje koju ćemo na ovaj način oplemeniti i proširiti kroz razgovore koji će teći ovdje kako bismo vidjeli koliko još možemo otvoriti novih tema od zajedničkog interesa, a i za ostalu javnost, budući da bi nam svima trebala biti krilatica zaštita okoliša i očuvanje vrsta te ćemo tako osigurati kvalitetniji život - kazala je Lucić Vrdoljak.

Govorila je i o mogućim velikim projektima uz EU sredstva, ali je za to potrebno imati više grupa koje stvore konzorcij, potrebni su i prethodna suradnja i prethodno objavljene publikacije da bi se upustili u jedan takav vrlo zahtjevan zalogaj. Međutim, dodala je ona, postoji Hrvatska zaklada za znanost koja svake godine objavljuje natječaje i pozive, i za uspostavne projekte koji se tiču mladih ljudi koji do sada nisu vodili projekte i za istraživačke grupe koje imaju već iskustvo mogu prijavljivati projekte. Tu postoji mogućnost za određene projekte, pa kada se stvori zavidna baza i publiciraju radovi, tada se može ići u buduća šira istraživanja. Radovan Fuchs, doktor znanosti i znanstveni savjetnik te pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju, kazao je kako će se Kopački rit i IMI moći uklopiti u neke veće projekte.

Darko Pejić
Osnovna zadaća i misija Parka prirode
Osnovna zadaća i misija Parka prirode jest očuvanje prirode i redoviti nadzor utjecaja čovjeka i njegovih aktivnosti na prirodu, ali predmet istraživanja svakako je i utjecaj prirode na čovjeka. Osnovna tema Sporazuma upravo je utvrđivanje utjecaja specifičnoga prirodnog okruženja na zdravstveno stanje djelatnika, posjetitelja i stanovnika lokalne zajednice i osiguranje sigurnog boravka i rada u Parku.
dr.sc. Tomislav Bogdanović

ravnatelj JUPP-a Kopački rit

Sporazum se temelji na budućim zajedničkim znanstvenoistraživačkim, stručnim i promocijskim interesima, a realizacija ciljeva predviđa se putem znanstvenih i stručnih istraživanja
Možda ste propustili...

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike