Osijek
UČENICI POTAKNULI ŠKOLU NA PROJEKTNI DAN

Dan tolerancije u Becićki
Objavljeno 19. studenog, 2019.

Biti prihvaćen, empatičan, ljubazan, imati pravo na mišljenje, slobodu, različitost. Sve se to može integrirati u jednu riječ – tolerancija. Vještina je to koja se uči, a u čemu važnu ulogu ima škola. Shvatili su to i učenici OŠ Vladimira Becića, gdje je upravo na inicijativu Vijeća učenika protekloga petka u sklopu projektnoga dana obilježen Međunarodni dan tolerancije - i kada su izabrani ‘Najtolerantniji učenici‘, za svaki razred. Proglašenju su prethodile brojne prigodne aktivnosti - čitanja knjiga, radionice, debate, igre, kvizovi, prikazan je animirani film, dodjeljena su priznanja, diplome, održana je i međunarodna izložba, a čak je izvedena i rap pjesma o toleranciji, koju su napisali učenici trećih razreda zajedno s učiteljicama. Učenici su bili nositelji aktivnosti projekta uz podršku i usmjeravanje učitelja, kaže školska pedagoginja Lea Liović.

- Učenici su kritički, savjesno i najvažnije, zajednički donijeli odluku o tome tko će biti najtolerantniji učenik pojedinog razreda. Posebno ih je oduševilo biranje najtolerantnijih učitelja, a u tome su kriteriji bili izrazito visoki. Vrednovanje učitelja od strane učenika je također vrijedna povratna informacija učiteljima; kako ih vide učenici. Zanimljivo, učenici pravednost i dosljednost vide kao ključne osobine tolerantnog učitelja - kaže Liović. Dodaje, "tolerancija obuhvaća široki spektar tema svakog nastavnog predmeta te se vrijednosti slobode, odgovornosti, solidarnosti, jednakosti, dostojanstva te nediskriminacije mogu pronaći u svim međupredmetnim temama novih kurikuluma Škole za život."

- S obzirom da je naša škola uključena u eksperimentalnu provedbu građanskg odgoja i obrazovanja ‘Osijek to GOO‘, ovaj projekt rezultat je iskustvene metode primjene građanskog odgoja i obrazovanja. Svi smo jednaki po tome što želimo biti prihvaćeni, imati pravo na mišljenje a pritom smo toliko različiti. A kako biti tolerantan u tolikoj različitosti? Vještina je to, naime, koja se uči, kao i kultura tolerancije u školi - kaže pedagoginja Liović.

Prigodni program dodjele diploma svakom najtolerantnijem učeniku, obilježili su pjesmom ‘Dijete milosrdnog srca‘, a kako bi dodatno nagradili najtolerantnije, svaki od njih fotografirao se u ‘instagram okviru‘ s imenom škole i njihove će fotografije krasiti unutrašnjost škole. Učenici produženog boravka snimili su kratak i poučan animirani film ‘Furaj svoj film‘, a recitatorska skupina predstavila je najljepše pjesme o temi prijateljstva i tolerancije. Učiteljica likovne kulture za ovu je prigodu postavila međunarodnu putujuću izložbu ‘Tolerance Exibition‘. A i učenici su također svojim učiteljima dodijelili diplomu kao zahvalu. Voditelji programa bili su predstavnici Vijeća učenika koji su tom prigodom istaknuli: "Naša škola nosi plaketu nulte tolerancije na nasilje, svakodnevno radimo na prihvaćanju različitosti te biramo nenasilje. Nekada u tome uspješniji, a ponekad ne. No sjetite se: mi smo samo djeca i imamo pravo na pogrešku, naučite nas kako da budemo bolji."

- Projektni dan izdvojila bih kao primjer dobre prakse svim školama, jer osim što sadrži sve elemente Škole za život, u školu unosi pozitivnu energiju, podršku učiteljima, kao i osmijeh učenicima. A kada učenici postanu inicijatori aktivnosti, nema različitosti koju neće prihvatiti ako ih u tome nadahnjuje i motivira učitelj - zaključuje Liović te dodaje kako čitav projekt završava 20. studenoga, na dan obilježavanja 30. godina Temeljne konvencije prava djeteta.

Jasenka Pejaković
PROJEKT ĆE POKAZATI ŠKOLAMA U EUROPI
“Provedbu projekta smatram dijelom sustavnog preventivnog programa jer se njime jačaju socijalne vještine učenika, što je osnova svakog preventivnog programa, kao što se jačaju poticajne pedagoške mjere. Pohvale, nagrade, priznanja, diplome. Čarolija dobrih poruka je upravo u tome - omogućiti djeci promjenu ponašanja te istu potaknuti i nagraditi. S obzirom da smo mi eTwinning škola, projekt ćemo prikazati preko profila i ostalim školama”, kaže pedagoginja Lea Liović.
Najčitanije iz rubrike