Crna kronika
BARANJSKE CESTE UZELE JOŠ JEDAN ŽIVOT

Četvero mrtvih ove godine u Baranji
Objavljeno 20. studenog, 2019.
KNEŽEVI VINOGRADI

Na baranjskim je prometnicima poginula je još jedna osoba. Na dionici županijske ceste 4022, koja vodi od Kneževih Vinograda prema Grabovcu, kod Ciglane u Kneževim Vinogradima, život je izgubio 67-godišnji muškarac iz baranjskog mjesta Mirkovac. Biciklom se kretao prema Grabovcu, a na njega je, u ponedjeljak oko 17.30, naletio osobni automobil. Od posljedica teških ozljeda biciklist je preminuo na mjestu. Kako ističu u PP-u Beli Manastir, biciklist nije imao reflektirajući prsluk ni propisno osvijetljen bicikl, a prometna nesreća dogodila se na cesti bez javne rasvjete. Zbog očevida, prometnica je jedno vrijeme bila zatvorena. Kod vozača osobnog automobila nisu pronađeni tragovi alkohola, a još uvijek nije poznato je li ga bilo u krvi nastradalog biciklista. Baranjske su prometnice ove godine oduzele četiri života. U dva slučaja prometne su nesreće bile kobne za bicikliste.

- Kako bi u budućnosti bile izbjegnute bilo kakve prometne nesreće, još jednom upozoravamo bicikliste da su u slučaju smanjene vidljivosti obvezni imati reflektirajući prsluk te crveno svjetlo na stražnjoj, odnosno bijelo na prednjoj strani bicikla. Isto tako, upozoravamo i vozače osobnih vozila odnosno kamiona da prilagode brzinu kretanja vozila - kaže Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i prevenciju cestovnog prometa PP-a Beli Manastir, podsjećajući kako se najveći broj prometnih nesreća događa upravo zbog neprilagođene i nepropisne brzine kretanja vozila.

Važno je istaknuti kako su se na spomenutoj dionici županijske prometnice 4022 posljednjih dana dogodile dvije prometne nesreće. U prvoj su zabilježene čak četiri ozlijeđene osobe, a druga je (prekjučer) odnijela jedan ljudski život. Inače, cijele prošle godine na baranjskim je prometnicama život izgubilo šest osoba, od čega su u dva slučaja smrtno nastradali biciklisti. U razdoblju od siječnja do rujna ove godine, na području PP-a Beli Manastir (cijela Baranja), evidentirano je ukupno 169 prometnih nesreća, što je devet više nego cijele prošle godine. Od ukupnog broja prometnih nesreća, tri su bile s poginulom osobom (kao i lani u istom razdoblju), 40 s ozlijeđenom osobom (20 manje nego prošle godine) te 126 s materijalnom štetom, što je 29 više nego cijele 2018. godine. I.Getto
Najčitanije iz rubrike