Svijet
EUROPSKA KOMISIJA O KORUPCIJI, KRIMINALU I NESLOBODI MEDIJA

Brojne primjedbe Srbiji u izvješću o vladavini prava
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Srbija mora ubrzati reforme na području neovisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organiziranog kriminala, poruke su Europske komisije u drugom ovogodišnjem izvješću o stanju vladavine prava u Srbiji.


Pozivajući se na uvid u izvješće EK koje je prošli tjedan upućeno zemljama članicama, Radio-televizija Srbije (RTS) navodi da je "Srbija postigla napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama, ali se u drugima suočava s ozbiljnim kašnjenjima“.


Europska komisija dvaput godišnje izvješćuje zemlje članice o napretku u poglavljima 23 i 24, a ta izvješća, kako navodi RTS, "imaju odlučujuću ulogu u odlukama o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja".


EK u izvješću navodi da je u Srbiji najavljena reforma pravosuđa, ali se na nju i dalje čeka, dok "ozbiljno kasne" koordiniranje protukorupcijskih politika, izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti te Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog interesa. Vlada je u studenome 2018. podnijela inicijativu Narodnoj skupštini za izmjenu Ustava, a EK navodi kako se glasovanje očekuje "poslije parlamentarnih izbora na proljeće 2020. godine". U iščekivanju ustavnih promjena EK ocjenjuje da "sadašnji ustavni i zakonski okvir i dalje ostavlja prostor za neprimjeren politički utjecaj na pravosuđe".


Konstatira se kako "vladini dužnosnici, nekad i na najvišoj razini, nastavljaju javno komentirati tekuće istrage i sudske procese, kao i pojedinačne suce i tužitelje".


U izvješću je posebno istaknuta zabrinutost položajem novinara koji su izloženi prijetnjama, zastrašivanju i nasilju.


"Slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje su zabrinjavajući, poglavito na lokalnoj razini", naglašava EK, uz ocjenu kako je "politički i ekonomski utjecaj na medije i dalje razlog za zabrinutost". Ukazano je da treba biti osnažena neovisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) kako bi se omogućilo da ta institucija štiti medijski pluralizam, uz ovlasti da izriče sankcije za programske promjene koje narušavaju programski sadržaj predviđen dozvolama za emitiranje.
U kontekstu izvješća EK, rasprava o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom počet će ovoga tjedna na razini radnih skupina za proširenje EU-a. Srbija trenutačno ima četiri poglavlja tehnički spremna za otvaranje. Diplomatski izvori u Bruxellesu ocjenjuju realnim da u prosincu budu otvorena jedno ili dva poglavlja.H
Možda ste propustili...

BEZ IJEDNOG SUZDRŽANOG ILI GLASA PROTIV

Duma odmah podržala Putinovu reformu

ZNAKOVIT POČETAK SUĐENJA TRUMPU

Republikanci u Senatu nadjačali demokrate

SAMO DESET MJESECI PRIJE IZBORA ZA PREDSJEDNIKA SAD-A

Počinje povijesno suđenje o opozivu Donalda Trumpa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRBI I HRVATI PREGLASALI BOŠNJAKE

Zastupnici u BiH ozakonili veličanje zločinaca

2

PREHRAMBENA PRIJETNJA

Najezda skakavaca u Istočnoj Africi

3

TISUĆE PROSVJEDNIKA U IRANU

Traže hitno povlačenje američke vojske