Novosti
DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Prestati gledati drugima u leđa
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Možemo opet birati – hoćemo li biti na strani gubitnika ili pobjednika. Sve ovisi o tome hoćemo li biti među predvodnicima ili među onima koji debelo zaostaju. Do sada smo u svim sličnim situacijama zbog inercije, nedostatka vizije i hrabrosti uglavnom gledali u leđa onima koji su bili među pobjednicima. Zato je Hrvatska ekonomski gledano danas među najmanje uspješnim članicama Europske unije. Izjavila je to Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca u Varaždinu, gdje je održana konferencija "Industrija 4.0 – prilika i/ili izazov" u sklopu projekta Promocija poduzetništva. Tema konferencije bila je četvrta industrijska revolucija, a cilj industrije 4.0 su pametna poduzeća, tvornice i pogoni koji su prilagodljivi i učinkovito integriraju sve svoje dionike u jedinstvenom, bržem i usklađenijem, pa posljedično i efikasnijem procesu.


Na panel-raspravi o ovoj temi sudjelovao je i Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji je istaknuo kako Hrvatska raste na globalnoj ljestvici konkurentnosti i Doing business ljestvici.


- Pozitivni pomaci dogodili su se jer je više od tri milijarde kuna investirano u hrvatske institucije i akademije. Trebamo umrežiti realni poduzetnički sektor, akademsku zajednicu i državu. Nadamo se da će brojka rasta BDP-a biti veća od tri posto za iduću godinu - istaknuo je Horvat, najavivši da će uskoro za tvrtke s više od 250 zaposlenih biti dopušteno primanje učenika na stručne prakse.
U sklopu konferencije predstavljen je Nacionalni plan za digitalnu transformaciju gospodarstva. Na konferenciji su uspješne tvrtke varaždinske regije predstavile svoje digitalizirane procese. OMCO Croatia koristi više od 50 robota za izradu alata za izradu staklene ambalaže. Ducati komponenti poznata je po proizvodnji pametnog električnog kotača koji pretvara svaki bicikl u električni, a njime se može upravljati s pomoću smartphonea. Tvrtka Kostwein se digitalnom transformacijom uhvatila ukoštac s nedostatkom stručne radne snage na tržištu rada - razvili su inovativni inhouse model dualnog obrazovanja. D.Kuštro
Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat