Novosti
KOLONA SJEĆANJA: ŽRTVA BOROVA NASELJA 1991.

Vukovarske majke: Nestali su bolna rana koja ne prolazi
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Upućen je apel da se pomogne u pronalasku nestalih osoba, "jer je šutnja zločin"

Prisjećamo se svih onih koji su zbog ljubavi prema domu i domovini poginuli, ubijeni, nestali. Za mnoge još ne znamo. Naši najmiliji koje tražimo naša su bolna rana koja ne prolazi. Mnogi nas ne razumiju, no ni mi ne razumijemo kada ćemo doći do kraja lutanja i saznati istinu o nestalima. Riječi su to Mande Patko, predsjednice Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", što ih je izrekla u utorak na komemorativnom skupu ispred ruševina Borovo commercea u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje.


Vukovarci su, naime, 19. studenoga odali počast žrtvama Borova naselja za domovinu. U nekadašnjem Borovo commerceu u jesen 1991. bila je pomoćna ratna bolnica i sklonište za civile, a u trenutku okupacije, 19. studenoga, u podrumu tog objekta bilo je oko 800 civila i ranjenika. S ulaskom agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila, a na sam dan okupacije u Borovu naselju ubijena je 51 osoba. Prema službenim podatcima, u tromjesečnoj opsadi Borova naselja ukupno je poginulo 176 branitelja i civila, a još je nepoznata sudbina 63 osobe iz te gradske četvrti. Iz udruge "Vukovarske majke" uputili su apel svima koji nešto znaju o nestalima da pomognu u njihovu pronalasku, "jer je šutnja zločin".


- Tražimo snažniji pritisak prema Srbiji, koja u ladicima skriva istinu, tražimo progon počinitelja - rekla je Patko, dodavši kako Vukovar i Vukovarci "nastavljaju čuvati vrijednosti Domovinskog rata".


Tragičnih zbivanja na dan 19. studenoga ‘91. godine prisjetio se Ivo Kovačić,, koji je kao ranjenik bio u bolnici u Borovo commerceu.


- Ujutro su započeli napad, a oko 10 sati topnička paljba usmjerena je na zgradu Commercea, pri čemu su rušeni potporni stupovi kako bi se kompleks urušio u podrumski prostor, no, srećom, do toga nije došlo - rekao je i dodao kako su, kada su izlazili iz skloništa, bili izdvajani branitelji i civili, od kojih su mnogi potom strijeljani, neki odvedeni u logore, a mnogima se tada izgubio svaki trag.


Milka Pančić (72) i njezin suprug i danas traže kćer Jelenu, kojoj je tada bilo samo 19 godina.


- Odvedena je iz Commercea. Teško nam je, znamo samo da je posljednji put viđena u selu Borovo i, navodno, odvedena u Dalj. Istinu ne znamo ni danas, i bojimo se hoće li uopće ikada naša potraga završiti - rekla je Milka Pančić.
Kod spomen-ploče među ostatcima Borovo commercea u spomen na poginule, ubijene i nestale branitelje i civile Borova naselja brojna su izaslanstva zapalila svijeće i položila vijence, a potom se Kolona sjećanja uputila do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena sveta misa. Slijedio je i komemorativni skup na obali Dunava u selu Borovo, gdje su tijela ubijenih bacana u rijeku, a položeni su vijenci i na farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru. Svijeće su na kraju upaljene kod spomen-obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Sportskoj ulici u Borovu naselju.


Sanja Butigan
PRIORITET I OBVEZA
Među nekoliko tisuća okupljenih pred ruševinama Commercea bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Zahvalio je "Vukovarskim majkama" na suradnji s udrugama iz Domovinskog rata i Ministarstvom, ali i na "energiji koju ulažu i, unatoč velikom protoku vremena, na traženju svojih najmilijih". Istaknuo je i kako je traženje nestalih u Domovinskom ratu "prioritet i obveza sve dok se ne pronađe i posljednji nestali". Ministar je i potvrdio kako se trenutačno na širem području Vukovara, u sklopu potrage za nestalima, provode terenska istraživanja. "Pitanju nestalih pristupamo s odgovornosti i pijetetom. Donijeli smo i Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, uspostavljena je i naša ispostava u Vukovaru, i vjerujem da će rezultati biti bolji nego dosad", rekao je.