Novosti
NAMJERNO OPSTRUIRA PROVEDBU SVIH MJERA ZA KONTROLU ILEGALNIH MIGRACIJA

Berlin proziva Dodika zbog migranata
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Izaslanstvo njemačke vlade i Bundestaga pozvalo je u utorak vlasti u Bosni i Hercegovini da se hitno dogovore o rješavanju migrantske krize u BiH, pri čemu je izravno prozvalo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji odbija ponuđena rješenja. Njemačko izaslanstvo u BiH poslala je kancelarka Angela Merkel sa zadaćom da provjeri koji problemi sprječavaju učinkovit nadzor nad migrantskom krizom u toj zemlji. Jasno je da je problem u tome što na najvišoj razini vlasti nema suglasnosti o mjerama koje bi valjalo poduzeti, rekao je zastupnik u Bundestagu Christian Schmidt nakon sastanaka u Sarajevu, među ostalima i s članovima Predsjedništva BiH. "Očekujemo da će u Predsjedništvu BiH doći do usklađivanja stajališta... Očekujemo dogovor (u BiH) kako bismo mi mogli dati potporu, a očekujemo da tu suglasnost da Milorad Dodik", kazao je Schmidt, bivši savezni ministar. Prethodno je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno optužio Dodika da opstruira provedbu svih mjera za kontrolu ilegalnih migracija koje predloži Vijeće ministara, jer mu to služi kao alat kojim pokušava destabilizirati BiH.


Kao primjer naveo je Dodikovo odbijanje da na razini Predsjedništva BiH da suglasnost za aktiviranje vojske kako bi ona pomogla policiji nadzirati granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, a sprječava i da policija iz Federacije BiH pomogne Graničnoj policiji u tom poslu. Njemačka i EU spremni su osigurati BiH dodatnu financijsku i svaku drugu pomoć, rekao je Schmidt. Berlin je spreman poduprijeti BiH na putu za EU "unatoč zbunjujućim porukama iz Pariza", no kao pretpostavku nastavka tog puta ima pravo tražiti da BiH pokaže spremnost na suradnju. "Imamo pravo tražiti od odgovornih (u BiH) da surađuju i približe svoja stajališta", upozorio je.


Stephan Mayer, državni tajnik u MUP-u Njemačke, kazao je da je BiH, kao i EU, a s njom i Njemačka, u istoj situaciji kada je riječ o migrantskoj krizi. "Svjesni smo da BiH nije mjesto na kojemu se migrantska kriza može okončati, no mislimo i da je odgovornost na političarima u BiH, s kojima Njemačka želi konstruktivnu suradnju temeljenu na povjerenju kako bi se stvorili humani uvjeti za migrante koji se nalaze u zemlji, ali i pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija", izjavio je Mayer. H
Možda ste propustili...