Kultura
KLUB STUDENATA POVIJESTI UMJETNOSTI

Tri izložbe simultano u Zagrebu, Osijeku i Rijeci
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Klub studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta i Virtualna Galerija Akademija organiziraju ciklus izložbi VGA 01 koje se od 22. do 29. studenoga simultano odvijaju u Galeriji Šira (Zagreb), Galeriji SKC (Rijeka) te Galeriji Kazamat (Osijek).


"Umjetnost je sve, dokazano je prije stotinjak godina. Umjetnost može biti sve, a opet, upravo nakon radikalnih avangardnih promišljanja, nakon postavljanja novog kao zahtjeva modernosti i suvremenosti, opetovano se javljaju i reakcije povratka figuralnim i lijepim umjetnostima. Nerijetko se, na žalost, događa da forma djela određuje njezinu recepciju kao kvalitetnu, a čemu se ovom koncepcijom želi stati na kraj. Artificijelne su umotvorine prvenstvo vrsti, nadmoći jednog oblika iskaza nad drugim, kao i podjele na zastarjelost tradicionalnih ili pretjeranu radikalnosti novih i eksperimentalnih medija – svako djelo treba tumačiti po kvaliteti kako njegove tehničke, izvedbene, ali i konceptualne vrsnosti. Upravo zato u današnje, često negativno konotirano doba pluralizma, autore potičemo na javnu uspostavu i prezentaciju izvrsnosti neovisnu od izričaja. Stava smo kako je nepotrebno birati i braniti samo jedan iskaz, jer su oni svi tek izraz i odraz umjetničkoga djelovanja, neka se dokaže vrijednost tradicionalnog, ali i inovativnog, neka se pokaže djelotvornost čistog medija, kao i onog intermedijalnog. Izlagački projekt VGA 01 kao normu postavlja demokratizaciju umjetnosti - poigravanjem virtualnošću i samom diseminacijom radova u nove lokalne sredine. Decentralizacija hrvatske studentske produkcije prvi je korak kojim se izlagačima pokušava ponuditi odgovor na rastuće zahtjeve samopromocije, umrežavanja i omniprezencije. Izvedbom triju izložbi događa se partnerska zamjena autora i pruža im se mogućnost predstavljanja ‘nepoznatoj‘ publici, a posjetitelju uvid u stvaralačke tendencije studenata drugih sredina. Takvom zamjenom zapravo se ostvaruje aktivno sagledavanje hrvatske studentske umjetničke produkcije te potiče međusobna komunikacija, kao i razmjena iskustava", ističe Mihaela Zajec, koja s Josipom Drdićem supotpisuje kustosku koncepciju.
U Kazamatu izlažu: Josipa Baljak, Jelena Bogdanić, Ivan Botički, Valentina Butumović, Ena Krnčević, Lucija Marin, Mihaela Rašica, Branimir Štivić i Petar Vranjković. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike