Novosti
MOTIVI ODLASKA

Otkaz daju zbog premale plaće i loših uvjeta
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Čak 80 posto osoba u dosadašnjoj karijeri bar jednom je dalo otkaz, a u potrazi za novim poslovnim izazovima u pravilu radnici kreću nakon četiri godine staža kod istog poslodavca. Kada je riječ o razlozima za davanje otkaza, na vrhu liste je - premala plaća, zbog koje oglase za posao pretražuje polovina ispitanika, zatim nemogućnost profesionalnog napretka, loši uvjeti rada te negativan odnos s izravno nadređenom osobom, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.


Od ostalih motiva za davanje otkaza na promjenu radne okoline građane potiču i brojni prekovremeni sati, neslaganje s menadžmentom kompanije, bolja ponuda drugog poslodavca, ali i dosada, nezakonito poslovanje poslodavca te nedovoljna samostalnost u obavljanju radnih zadataka. Svjesni važnosti i mogućih posljedica davanja otkaza, takvu odluku zaposleni u pravilu ne donose ishitreno, nego o njoj neko vrijeme promišljaju. Svaki četvrti ispitanik ističe kako je od trenutka donošenja odluke o odlasku do samog davanja otkaza prošlo mjesec dana, za petinu ispitanika to razdoblje oduži se na pola godine, a za svaku desetu osobu i do godine dana. S druge strane, sedam posto ispitanika odluku su donijeli impulzivno i odmah, bez ikakvog propitkivanja, dali otkaz. Također, prije donošenja konačne odluke građani vole poslušati tuđe mišljenje, a najčešće se konzultiraju s članovima obitelji (49 %), partnerom (44 %) i prijateljima (28 %), dok svaka peta osoba tu važnu odluku donosi samostalno. Očekivano ili ne, muškarci češće nego žene daju otkaz, a da se prethodno nisu savjetovali s nekom osobom od povjerenja, navodi se u analizi rezultata istraživanja.
Dvije trećine osoba (62 %) od svoje odluke o odlasku iz poduzeća ne bi odustale čak ni u slučaju da im poslodavac ponudi novu, znatno višu plaću od one koju su imali. U trenutku davanja otkaza svega trećina ispitanika već su imali dogovoren novi posao (34 %), podjednak broj ljudi bio je u procesu traženja posla (32 %), a 17 % osoba uopće nisu razmišljali gdje će ponovno raditi. D.Pav.
Možda ste propustili...

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar