Novosti
NA MJESTU RANJAVANJA PRONAĐENI BITNI DOKAZI

SPH: Policajac slučajno pucao, spasio je migranta
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Na području Tuhobića, gdje je policajac prostrijelio migranta, za čiji se život bore u riječkoj bolnici, dovršen je očevid, tijekom kojega su "pronađeni i izuzeti predmeti od interesa za daljnje provođenje izvida", izvijestila je u ponedjeljak primorsko-goranska policija.


Iako su izvijestili o okončanju očevida, koji je vodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, uz pomoć policajaca i vještaka iz Centra "Ivan Vučetić", u policiji kažu da, s obzirom na tajnost izvida i izvješće stručnog tima Ravnateljstva policije, koje još nije dovršeno, u ovom trenutku ne mogu iznositi više detalja. U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom policija "nastavlja provođenje izvida s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, odnosno činjenica vezanih uz stradavanje nezakonitog migranta, ali i lakše ozljeđivanje policijskog službenika", stoji u priopćenju. Podsjećaju da je skupina od 17 stranih državljana, među kojima je bio i ozlijeđeni, nezakonito ušla u Hrvatsku iz BiH. Kako ni jedan od njih nije izrazio namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, pokrenut je postupak njihove readmisije u susjednu državu. Iz KBC-a Rijeka, gdje se nalazi teško ozlijeđeni migrant, doznaje se da je njegovo stanje nepromijenjeno, odnosno da je i dalje životno ugrožen i na respiratoru.


Migrant je ozlijeđen 16. studenoga na nepristupačnom području Gorskog kotara, na planini Tuhobić, tijekom postupanja policajaca koji rade na suzbijaju nezakonitih migracija. Prilikom uporabe vatrenog oružja migrant je zadobio teške ozljede prsnog koša i trbušne šupljine. Pozivajući se na neslužbene izvore mediji su objavili da je ozlijeđenog migranta nekoliko kilometara s kolegom do automobila nosio policajac koji ga je i ranio. Policajac je navodno planirao pucati u zrak kako bi mu kolege priskočili u pomoć, no onda se spotaknuo i pao, a metak je pogodio migranta.


Centar za mirovne studije nedopustivim je ocijenio policijsko pucanje na migranta. "Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a MUP na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdavanje takvog postupanja umjesto u njegovo suzbijanje", ističu iz CMS-a u priopćenju. Napominju kako ovo nije prvi put da se puca na skupine migranata i izbjeglica, iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje.
Sindikat policije Hrvatske pozdravio je djelovanje svih policajaca angažiranih na zaštiti državne granice u teškom razdoblju, tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske. "Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je RH preuzela s ulaskom u EU te drugih oblika međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila", navodi u priopćenju predsjednik SPH-a Dubravko Jagić. Vezano uz policijsko ranjavanje migranta, Jagić tvrdi kako je, prema svim informacijama, do ozljeđivanja došlo zbog slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante. "Nažalost, posljedice ranjavanja bile su teške i ozlijeđena osoba još uvijek je u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo zbog toga što je policajac čije je vatreno oružje slučajno opalilo postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći", kaže Jagić. "Požrtvovno djelovanje hrvatskih policajaca na spašavanju života migranta duboko je human čin, ali od njih se ništa manje i ne očekuje", zaključuju u Sindikatu.


Hina/D.Pav.
CMS: Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo
Možda ste propustili...