Novosti
POČAST ŽRTVAMA

Škabrnja - ratni zločin i dalje bez kazne
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Oko 15.000 ljudi iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u ponedjeljak u koloni sjećanja na 28. obljetnicu stradanja Škabrnje, gdje je ponovno upozoreno kako za ratni zločin u tom ravnokotarskom mjestu 1991. nitko nije odgovarao.


"Od prvog trenutka otkad se dogodila Škabrnja nitko nije odgovarao i nikada neće. Nitko nije pitao što je Ratko Mladić radio tih dana oko Škabrnje, što je radio 9. kninski korpus... Već godinama nudim imena i prezimena zapovjednika, pukovnika i generala, majora i kapetana koji su vodili svoje postrojbe na Škabrnju. Mi peremo savjest sa Zoranom Banić i nekim marginalcima", poručio je umirovljeni pukovnik i ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić. Za to što još uvijek nitko nije odgovarao za zločin u Škabrnji krivim smatra hrvatsko pravosuđe "koje jednostavno ne želi procesuirati ratne zločince". "Iza toga stoje sve moguće vlade. Ništa nije napravljeno ni nakon 28 godina. Boli me rana Škabrnje, s njom ću i umrijeti", istaknuo je Miljanić.


Kako tumači ove njegove izjave novinari su pitali ministra obrane Damira Krstičevića, koji je kazao kako ne možemo biti zadovoljni da za taj zločin nitko nije odgovarao. "Ali, ja se nadam da će pravda kad-tad doći, i da će oni koji su zaslužni za to i odgovarati", poručio je Krstičević.
U izaslanstvima koja su kod središnjeg križa i spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke položili vijence i cvijeće, bile su brojne braniteljske udruge te predstavnici Sabora, Vlade, lokalne vlasti... H
"PAUCI" U HODNJI
U koloni sjećanja i mimohodu "Korak po korak“ bilo je i 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne "Pauci" te pripadnici 1. mehanizirane bojne "Tigrovi", koji su tri dana hodali od Knina do Škabrnje. Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid zahvalio je ‘paucima‘ na inicijativi, rekavši kako su najveća vrijednost ove hodnje mladi pripadnici Hrvatske vojske koji su u vrijeme Domovinskog rata još bili djeca, i koji su sami potaknuli ovu hodnju.
Najčitanije iz rubrike