Regija
REVALORIZACIJA "TOPI" DUG

Zahtjevi za revaloriziranje cijena zakupa zemlje samo uz podmirene obveze
Objavljeno 19. studenog, 2019.
ĐAKOVO - Prva revalorizacija koncesija i dugogodišnjih zakupa državne zemlje prema kojoj koncesionari trebaju plaćati više, a dugogodišnji zakupci manje, ili približno jednako kao do sada, na području grada Đakova pozitivno se odrazila na gradsku blagajnu.
Grad je, zaprimajući zahtjeve o revalorizaciji cijena raspolaganja državnim "tablama", znatno smanjio dugovanja zakupaca. Zahtjev za revalorizaciju mogu podnijeti samo oni koji nemaju duga za zemlju. O tome je riječi bilo i na sjednici Gradskog vijeća kada je, na aktualnom satu, HDZ-ov vijećnik Josip Tomičić pitao za Pravilnik o revalorizaciji te hoće li se njezina provedba odraziti i na veću naplatu obveza za zemlju. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova Sanja Rogoz Šola odgovara kako je Grad, zaprimajući zahtjeve za revalorizaciju, Ministarstvu poljoprivrede već poslao oko 100 predmeta na to ime, s tim da su se neki već i vratili. Njih 17, rekla je Rogoz Šola prošlog tjedna za vijećničkom govornicom, nije poslano jer njihovi podnositelji nisu izmirili dug za zemlju.


– U međuvremenu taj se broj nešto smanjio - rekla je jučer Rogoz Šola di dodala kako je od 3,5 milijuna kuna zaduženja za zemlju već naplaćeno 2.300.000 kuna.


- Zadovoljni smo kako se situacija sa zaduženjima za zemlju rašćišćava - kaže Rogoz Šola. Upravo je zaduženja za zemlju aktualna gradska garnitura navodila kao naslijeđeni problem iz vremena prethodnika. Iako svi ugovori prema svim oblicima raspolaganja državnom zemljom sadržavaju odredbu o provođenju revalorizacije, ona dosad nije provođena. Uvedena je da bi se sačuvala vrijednost zakupnine s obzirom na to da se ugovori zaključuju na dugo razdoblje - i do 50 godina, pa da zemlja kroz cijenu najma ne izgubi vrijednost. Jer, koncesijski ugovori prema tadašnjim zakonima sklapani su na 30, 40 ili 50, a ugovori o dugogodišnjem zakupu na 50 godina. Revalorizacija je prvi put aktivirana ljetos, u srpnju, a nakon što je lani donesen novi Zakon o poljoprivrendom zemljištu koji je raspolaganje državnim hektarima vratio lokalnim samoupravama, pa od većih koncesija i one trebjau imati veće prihode. Podsjetimo, ljetošnji su podaci Ministarstva poljoprivede, prosječna cijena koncesijske naknade (do tada) iznosi(la) je 450, a naknade za dugogodišnji zakup 1092 kune po hektaru. U Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam ističu da su svi korisnici državne zemlje upoznati s mogućnošću revalorizacije – na kućne adrese dobivali su pisane obavijesti, a pozivani su i telefonom. Jednima se njome iznos za zemlju smanjio, jednima povećao, osnovna je premisa revalorizacije, a u Gradu ističu kako su njome znatno naplatiti zaduženja za zemlju.


- To je najbolje i za nas, i za njih, korisnike zemlje. Nama je revalorizacija dobro došla da napravimo reda u svom dvorištu - kaže Rogoz Šola.


Za preostalih, još nenaplaćenih 1,2 milijuna kuna zaduženja za zemlju, kako doznajemo, najvjerojatnije će se morati ići prisilnim putem u naplatu. Problem zastare je specifičan jer kako jednostrano ići u nju kada, uz Grad, podsjeća Rogoz Šola, pravo na prihod od zemlje imaju i županija i država.
– Ne možemo mi otpisati nešto što u cijelosti nije naše kada prihod od državne zemlje dijele država, Županija i mi - kaže pročelnica Rogoz Šola. Nadalje, neki od dužnika za zakup su u međuvremenu preminuli, pojedini zakupnici imaju sudski spor... Grad je još u iščekivanju svog prvog poljoprivrednog redara, poljara, a donijet će ga nova sistematizacija.
Suzana Župan
Kratkoročni ugovori "plus 2" ne podliježu
Kratkoročni ugovori za zemlju, kojima su zakupi produženi za dvije godine, ne podliježu pravu na revalorizaciju cijena zakupa, dok ugovori za dugogodišnji, 20-godišnji zakup, sklopljeni 2015., istječu tek 2035. godine. Novim javnim natječajem za državnu zemlju, koji bi trebao ići tijekom 2020. godine, jer program doživljava promjene, a čekaju se još i odgovori na neke nedoumice, bit će obuhvaćeno oko tisuću državnih hektara. Na prodaju neće ipak ići ništa jer je sve P1 i P2 zemlja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike