Regija
PREKOGRANIČNA SURADNJA

Otvoreno je Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu
Objavljeno 18. studenog, 2019.
VIROVITICA - U Virovitici, u Poduzetničkoj zoni Antunovac, otvoreno je Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu 3 MW Virovitica, investitora tvrtke A&A BIOENERGY VIRO d.o.o., a koja je nastala kao rezultat zajedničke suradnje članova društva Saše Abrišina, direktora tvrtke A.M.S. – Biomasa d.o.o. iz Darde, i Istvana Andrasa Kaszabe, direktora mađarske tvrtke Arago Investment Holding Zrt. Riječ je o jednoj od najvećih investicija na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 25 godina i najmodernijem pogonu koji električnu i toplinsku energiju proizvodi iz biomase te je potpuno klimatski prihvatljivo.


Budući da je riječ o zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj investiciji, postrojenje su otvorili Darko Horvat, hrvatski ministar gospodarstva, rada, poduzetništva i obrta, i Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Republike Mađarske, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Ivica Kirin te Sánthav Gergely iz tvrtke Arago. Otvorenju su nazočili i saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Tolušić, gradski i županijski pročelnici, predstavnici poduzeća, tvrtki i razvojnih agencija te brojni drugi. Postrojenje snage 3 MW u kojem je oprema iz hrvatske tvrtke Đuro Đaković, ali i najsuvremenija turbina poznatog svjetskog proizvođača Triveni Engineering & Industries Limited iz Indije, koristit će biomasu iz Hrvatskih šuma, s kojima je tvrtka potpisala ugovor. Ukupna je snaga (primarna energija goriva) 16 MW, od čega 3 MW isporučuje HROTE-u, a 8,8 MW toplinske energije koje proizvode koriste za sušenje proizvoda od drva, u sušarama za piljenu građu, za cijepano ogrjevno drvo i drvnu sječku. Potrošnja biomase procijenjena je na 46.320 tona godišnje. U starom pogonu tvrtke radi 35 zaposlenih, a novo postrojenje, otvoreno danas, omogućit će nova radna mjesta za još 35 osoba, zadovoljno kaže direktor AMS Biomase.
Ministar Horvat ovaj je projekt nazvao primjerom drugima u Hrvatskoj. Ovo postrojenje vrijedno je više od 17 milijuna eura. V.G.
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike