Svijet
NASILJE SVE GORE U HONG KONGU

Sveučilište je opkoljeno, studenti bježe od policije
Objavljeno 19. studenog, 2019.

Politehničko sveučilište u Hong Kongu je pod opsadom policije koja gumenim metcima i suzavcem pokušava potisnuti protuvladine prosvjednike i spriječiti ih u pokušaju bijega iz kampusa, javlja u ponedjeljak Reuters.


Prosvjednici zabarikardirani na kampusu Politehničkog sveučilišta zapalili su ranije u ponedjeljak glavni ulaz kako bi spriječili ulaz policije, a policija je kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. "Policija možda neće jurnuti na kampus kako bi ga zauzela, više se čini da pokušava uloviti ljude pri bijegu", kazao je demokratski zastupnik Huui Chi-fung. Prema njegovim riječima, situacija nije optimistična, a parlamentarni zastupnici i uprava fakulteta nisu uspjeli posredovati kod policije. Bojeći se krvavog gušenja prosvjeda na sveučilištu, više desetaka prosvjednika, gušeći se u dimu suzavca, pokušava se probiti kroz policijske barikade. Nakon sukoba s prosvjednicima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom, policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili Molotovljeve koktele i drugo improvizirano oružje, čime je gotovo šestomjesečna kriza u Hong Kongu ušla u novu, opasnu fazu. Policija, koja je okružila sveučilište, nije u ponedjeljak objasnila svoju taktiku, no studenti poručuju da im treba pomoć i da žele da to znaju svi stanovnici Hong Konga. Sukobi između prosvjednika i policije buknuli su i u obližnjoj trgovinskoj zoni na ulici Nathan Road nakon što su aktivisti zaustavili promet te natjerali vlasnike dućana i upravu trgovačkih centara na zatvaranje.

Prema bolničkim izvorima, u najnovijim je sukobima ozlijeđeno 38 ljudi. SAD je danas osudio "neutemeljenu primjenu sile" u Hong Kongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada. Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune. Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti. H
EK zabrinut
Europska komisija u ponedjeljak je priopćila da je nasilje nad prosvjednicima u Hong Kongu neprihvatljivo. "Policija je privela medicinsko osoblje i ostale službe koje su pokušavale pomoći ozlijeđenima, što nas duboko zabrinjava", kazala je glasnogovornica EK-a Maja Kocijančič.