Svijet
ZABRINUTI ZBOG POVRATKA TERORISTA

U Siriji je 260 osoba koje se vraćaju u BiH
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako je "BiH tempirana bomba, koja kuca tik uz Hrvatsku zbog povratka džihadista“, izazvala je brojne i burne reakcije europskih BiH dužnosnika, koji su je uglavnom ocijenili skandaloznom i neutemeljenom, piše sarajevsko Oslobođenje i od Vlade Azinovića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i stručnjaka za pitanja terorizma, zatražilo pojašnjenje kolika je stvarna opasnost od povratka bh državljana koji su ratovali za, danas više nepostojeću, Islamsku državu.


Azinović drži kako ovakve izjave već odavno nanose štete Bosni i Hercegovini "jer, bez obzira na to što one ne odražavaju stvarno stanje, kontinuirano se lansiraju i pridonose tome da se BiH, često i po automatizmu, opisuje i doživljava kao utočište terorista i prijetnja za europsku sigurnost".


Novinar Oslobođenje iznio je podatak kako je u kampovima u Siriji trenutno 260 državljana čiji se povratak očekuje, pa je upitao stučnjaka imaju li građani razloga za strah i pridonose li ovakve izjave da BiH bude etiketirana kao zemlja u kojoj se nalaze potencijalno opasne osobe.
- Bio bih oprezan s brojkama koje navodite. Ne znam kako su dospjele u javni prostor, ali, ponavljam, ne odražavaju stvarno stanje. Brojka koju spominjete najpribližnija je onoj koja obuhvaća sve odrasle muškarce i žene iz BiH koji su od 2012. do 2016. otputovali u Siriju ili Irak. Tome treba dodati i još između 80 i 100 djece koju su poveli sa sobom te onu koja su se rodila u proteklih šest-sedam godina. Oko sto tih osoba, muškaraca, žena i djece, do sada je tamo poginulo ili umrlo, a oko 50 se vratilo. Prema procjenama naših agencija, 30 žena s oko 90 djece trenutno se nalazi u logorima u Siriji, a dvadesetak muškaraca u tamošnjim je zatvorima. Jedan znatan broj naših ljudi, nekoliko desetaka, i dalje živi potpuno slobodno u Idlibu, kao pripadnici formacije Hayat Tahrir al-Sham - tvrdi Vlado Azinović dodajući kako ne vjeruje u "deradikalizaciju" povratnika jer je to dug proces koji podrazumijeva promjenu razmišljanja, a poslije i način ponašanja takve osobe i odvraćanje od nasilja. M.F.
Najčitanije iz rubrike