Kultura
GOŠĆA FILOZOFSKOG TEATRA 1. PROSINCA

Upravo je u Zagrebu Ece Temelkuran pronašla utočište
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Nakon praizvedbe Antigone Slavoja Žižeka, na repertoar se HNK u Zagrebu 1. prosinca vraća i neizostavni program Filozofski teatar. Gošća filozofa Srećka Horvata poznata je turska književnica i novinarka Ece Temelkuran. Njezina knjiga Kako ostati bez domovine (Sedam koraka od demokracije do diktature) prevedena je na desetak jezika, uključujući od jesenas i hrvatski, u izdanju Naklade Ljevak.


U knjizi koja je i u Hrvatskoj izazvala veliko zanimanje i mnogo komentara, Temelkuran secira i analizira obrasce po kojima se, putem desnoga populizma, korak po korak dolazi od demokracije do diktature. A to je doživjela i na vlastitoj koži: nekad je bila najčitanija turska politička novinarka, ali je kao dugogodišnja kritičarka Erdoganova režima dobila otkaz još 2011., kada je kritički pisala o ubojstvu 30 kurdskih civila koje su počinili Turci. Danas piše za Guardian i mnoge druge svjetske novine.


Premda je većinu vremena na putu diljem svijeta gdje drži predavanja i govori o opasnostima diktature, Ece Temelkuran je upravo u Zagrebu pronašla utočište, s obzirom na to da se već tri godine ne vraća u svoju domovinu jer joj, kao i mnogim drugim intelektualcima i novinarima, prijeti uhićenje i zatvor. Glavna je poruka njezine knjige Kako ostati bez domovine da se ono što se dogodilo u Turskoj, na sličan način već dogodilo ili se upravo događa i drugdje u svijetu.
Razgovor s turskom autoricom ujedno je i početak nove sezone Filozofskoga teatra. Od godine 2014. kada je utemeljen, Filozofski teatar koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, dio je redovitoga programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Uz golemo zanimanje publike i medija, gosti Filozofskoga teatra bili su vodeći filozofi, književnici, glazbenici i glumci današnjice kao što su Herta Müller, M.I.A., Niccolo Ammaniti, Thomas Piketty, Vanessa Redgrave, Julija Kristeva, Margarethe von Trotta, Bobby Gillespie, Terry Eagleton, Slavoj Žižek, YanisVaroufakis, Adam Curtis i mnogi drugi. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONECERT 4 TENORA PRVI PUTA U OSIJEKU

Centru "Ivan Štark" pomoći će opremiti prostorije na Briješću

2

"TIJELO I TLO" KRISTINE MARIĆ U ĐAKOVU

Ne libi se ni rizika policijske opstrukcije

3

MINISTRICA KULTURE OTVORILA UREĐENI VIROVITIČKI MUZEJ

Među 1300 eksponata i novi stalni postav Drveno doba