Kultura
PREDSTAVA "KAUČSURFING" PONOVNO GOSTUJE U STUDIJU EXIT

Gorko-slatka refleksija o ‘kriškama života'
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Glumačka družina CLOU ponovno gostuje u Studiju EXIT s predstavom Kaučsurfing - 20. i 21. studenog. Dvije autorice i izvođačice, Nina Sabo i Valentina Lončarić, kolažirajući autobiografske elemente i fragmente vlastite svakodnevice stvaraju sliku prosječne svakodnevice mladih. Tijekom par mjeseci dokumentirale audio i video građu iz svoje svakodnevnice, borbe s birokracijom, nazaposlenošću, koja je postala osnova za daljnji dramaturški razvoj projekta.


Kauč simbolizira mjesto ugode, ali i mjesto nemogućnosti pomicanja u realnost, nemogućnosti akcije i izlaska u vanjski svijet. Jedina akcija, tj. „surfanje“ moguće je samo na 2 metra kauča, te na taj način kauč postaje mjerilo i granica svijeta. Svi predmeti iz svakodnevice na čudesan način nalaze se u kauču, na kauču, ispod ili iza kauča. Fiktivno i imaginarno istodobno je jedini mogući izlaz iz realnosti, koja je za autorice i protagonistice neizvjesna.


Iako se čini da se je spona s realnošću prekinuta, relanost, tj. vanjski svijet je u predstavi prisutan kroz gošću koji dolaze izvana, no ona je samo usputna prolaznica koja nema pravo participiranja u kaučsurfingu.


S kauča se život imaginarno promatra, ne dopušta izravno participiranje u životu.


Ideja projekta nastala je kao reakcija na nezaposlenost, nestabilna primanja, nedovoljnu mogućnost participiranja u odlukama i životu zajednice, koja dovodi do krajnje pasivnosti djelovanja. Međutim, djelovanje i nada se ne dokidaju, već se prenose u imaginarnu sferu djelovanja, gdje kauč postaje mjesto gdje je i nemoguće moguće.
Predstava je gorko-slatka refleksija o ‘kriškama života‘, marginalnim zbivanjima pojedinaca unutar četiri zida u kojem se žanrovski isprepliću dokumentarizam, sit-com te nadrealizam koji postaje mašina za pričanje priče. N.Vek.
Možda ste propustili...

20. OLJK: "VIŠNJIK" POD KROŠNJOM KESTENA

Bila bi šteta da ga nije bilo

GUDAČKI ORKESTAR ZA KRAJ PREMIJERNOG CIKLUSA "COVID-19"

Oduševljena osječka publika nije puštala orkestar s pozornice

ANSAMBL LADO ZATVORIO OSJEČKO LJETO KULTURE

Posebna zahvala Grada i OLJK-a Aleksandru Bogdanoviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana