Mozaik
PREMIJERA U GRADSKOM KAZALIŠTU “JOZA IVAKIĆ”

Predstava ‘’Tamo gdje tuga
spava’’ rasplakala publiku
Objavljeno 19. studenog, 2019.
Emotivna priča šalje nam snažne poruke o ljubavi, oholosti, lažima i mržnji

Gradsko kazalište ‘‘Joza Ivakić‘‘ bilo je rasprodano za premijeru odlične predstave ‘‘Tamo gdje tuga spava‘‘, prema tekstu Branka Puheka, u režiji Andrijane Dinke Raguž, a u izvedbi glumaca i glumica dvaju vinkovačkih kazališta ‘‘Nova Scena ‘‘ i Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘.

Predstava ‘‘Tamo gdje tuga spava‘‘ obiteljska je drama rađena prema istinitom događaju koji otimamo zaboravu. Drama ima elemente melodrame i prepuna je emocija, od ljubavi do mržnje, od neprihvaćanja do unutarnje boli, razočaranja i nade. Govori o propasti pojedinca i cijele obitelji zbog temperamenta, inata, duhova iz prošlosti. Ova vrlo emotivna priča šalje nam snažne poruke o ljubavi, oholosti, lažima i mržnji, podsjećajući nas pritom da nemaju sve ljubavi, ma kako one velike bile, sretan kraj te da neki otisci ostavljaju vječni trag na čovjekovom srcu i kroje njegovu sudbinu.

Glumci, mahom amateri, osim par pojedinaca, odigrali svoje glumačke role na razini profesionalaca, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag odigranih uloga, što je publika prepoznala i na kraju nagradila velikim pljeskom sve one koji su utkali sebe u ovu uistinu odličnu predstavu.

Prema riječima mnogih posjetitelja, predstava je to kojom se Vinkovci mogu ponositi, a ni redateljica predstave Andrijana Dinka Raguž nije skrivala zadovoljstvo odigranom predstavom te je pod puno emocija, među ostalim rekla:

- Imali smo jedan cilj, da predstava bude vrlo emotivna, nadali smo se da ćemo rasplakati publiku, kao što se može vidjeti, uspjeli smo u tome. Jako sam zadovoljna kao redateljica, a publika je prepoznala sav naš uloženi trud. Dosta je bilo zahtjevno raditi na samoj predstavi jer smo imali i videoprojekcije, no posložili smo to najbolje kako smo znali. Osim toga, imali smo česte izmjene scene, što je dodatno dalo na dinamici same predstave. U ovoj predstavi pet je glavnih uloga, no ne bih izdvajala nikoga, jednostavno svi su dali ono najbolje od sebe da u konačnici imamo dobru predstavu.

Jedan od ženskih uloga u predstavi bila je mlada, nadasve talentirana glumica, Dunja Šaran, koja je igrala ulogu Jelice u predstavi, te je ovom prigodom rekla:

- Svi smo uložili jako puno truda, rada i odricanja, no ono najvažnije jest da smo uspjeli na publiku prenijeti tu emociju. Igrala sam ulogu Jelice u predstavi, djevojke koja je prema originalnom tekstu nešto mlađa od mene, pa je trebalo dočarati tu njezinu nevinost.

Na kraju sam ju osobno doživjela i kao neku simboliku te ljubavi, nježnosti u svijetu, koja treba ostati vječna. Možda iz njezina lika, njezine obiteljske tragedije, treba izvući pouku za neko bolje sutra - rekla je Dunja Šaran.

Odličnu glumačku rolu odigrao je i Jozo Šuker, koji je igrao ulogu Stipe i, kako sam kaže, prvi je put stao na daske koje život znače, no treme nije bilo jer jednostavno uloženo je mnogo truda, tako da uspjeh nije mogao izostati.

U ovoj predstavi su igrali: Dunja Šaran, Mirjana Galić, Ilija Červan, Jozo Šuker, Marija Pavić, Anica Živković, Tena Jakab, Zorko Bagić, Iva Plavšić, Nika Šola, Ivan Živković. Adaptaciju teksta, odabir glazbe i scenski pokret potpisuje Andrijana Dinka Raguž, a scenografiju i kostimografiju Dražen Matijašević. U predstavi znatnu ulogu, osim glumica i glumaca, odigrali su i Muška pjevačka skupina ‘‘Lipa‘‘ te Crkveni zbor sv. Cecilija Župe sv. Euzebija i Poliona.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

Najčitanije iz rubrike