Novosti
VEČER PIJETETA I SJEĆANJA

Ubojice četverogodišnje Martine iz Borova Sela nisu odgovarali za zločin
Objavljeno 17. studenog, 2019.

Četverogodišnja Martina Štefančić iz Borova Sela ubijena je s bakom Bernardicom u noći između 20. i 21. ožujka 1992. godine. Do današnjega dana ubojice Martine i njezine bake nisu odgovarali za ovaj zločin. Martinin sric Željko ranjen je iste večeri, svjedočivši zvjerstvu četvorice krvnika. Priča o Martini bila je temom Večeri pijeteta i sjećanja Vukovar 1991. - 2019., koja je u organizaciji Nacionalnog sindikata Policije MUP-a RH održana u dupke ispunjenoj svečanoj dvorani Hrvatskog doma Vukovar.


U priči nabijenoj emocijama moglo se čuti kako su četvorica nepoznatih muškaraca, u tri sata poslije ponoći iz automatskog oružja ispalili nekoliko rafala po prozoru dnevne sobe obitelji Štefančić, u Radničkoj 49, u Borovu Selu. Prvo su ustrijelili Martininog strica Željka koji je otvorio vrata kuće, a potom su u unutrašnjosti kuće ubili njegovu nećakinju i majku. Ubojice su ostavili okrvavljenog Željka misleći da je mrtav. Sjeli su krvnici potom u dva automobila, Renault 4 i Volkswagen Golf, i odvezli se. Nekoliko sati kasnije Željko je otpuzao do dnevne sobe gdje je ugledao mrtva tijela Martine i Bernardice. Željko se na kraju oporavio od prostrijelnih rana, a u kolovozu 1992. godine, preko Beograda i Mađarske došao je u Zagreb. Nekoliko dana ranije, 14. kolovoza 1992. godine, Martinin otac Zdenko, nakon višemjesečnog zatočeništva u srpskim logorima, razmijenjen je u Nemetinu. Tamo ga je dočekala potvrda strašne istine o smrti kćerkice i majke...


Priča Martine priča je svih Vukovaraca. Mnogo je još takvih sudbina u kojima ubijeni ne znaju imena svojih krvnika koji još uvijek nisu došli pred lice pravde. "Priču o Martini trebaju znati svi, a posebno da su njeni ubojice živjeli, ali i još uvijek žive među nama. Ima još Martininih sudbina, i to treba razriješiti. Imena krvnika trebaju se znati i trebaju se privesti pred lice pravde, jer tek tada će ovaj ratnim zvjerstvima napaćeni grad spavati mirnim snom", moglo se čuti u Hrvatskom domu Vukovar.


Večer pijeteta i sjećanja Vukovar 1991. - 2019. bila je zamišljena kao spoj kazališnog pokreta, poezije i pjesme. Okrutne i potresne scene iz kuće u Radničkoj 49 te ispitivanja Martininog oca Zdenka u srpskom logoru, uprizorili su glumci HNK Osijek Miroslav Čabraja, Aljoša Čepl, Domagoj Mrkonjić, Ivan Ćaćić i Ivana Soldo Čabraja. Poeziju su čitali glumci Robert Kurbaša i Nada Gačešić Livaković, dok su za glazbene točke izveli Krunoslav Kićo Slabinac (Otišao je otac moj polako), Vladimir Kočiš Zec (Gospodine generale), klape Palma iz Zagreba, i Kuriožo iz Podstrane te Tamburaški sastav Sremci i Miroslav Škoro, čiju je pjesmu "Ne dirajte mi ravnicu" otpjevala cijela dvorana.
Emotivna scenska večer završena je stihovima Antuna Šoljana - Dugo će još Dunav teći, platit će se svaka stvar, ja vam jamčim gospodo, platit ćete Vukovar!

M.Bugarić

BEZ POLITIKE
Pozornost medija prije večeri pijeteta u Hrvatskom domu Vukovar zaokupio je predsjednički kandidat Miroslav Škoro, koji nije želio pričati o politici niti komentirati izjave drugih predsjedničkih kandidata."Ovo nije vrijeme za političke izjave. Odazvao sam se na poziv Nacionalnog sindikata policije, kao i drugi kolege pjevači i glumci. I to je to. Pozornost treba biti na Vukovaru i svim onim ljudima koji su ga branili, i od kojih je veliki broj, na žalost, izgubio život", poručio je Škoro.
4

krvnika hitcima iz automatskog oružja usmrtili su Martinu i njezinu baku
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Osam novopozitivnih na koronavirus

2

NADARENI – ZABORAVLJENI: REZULTATI OVISE O PODRŠCI OBITELJI

Snovi se, ipak, mogu ostvariti

3

ZAVRŠNA OSLOBODILAČKA VOJNO-REDARSTVENA AKCIJA DOMOVINSKOG RATA

Proslava 25. obljetnice Oluje