Regija
UDRUGA “BRESKORKA” PROŠIRILA JESENSKU MANIFESTACIJU

U Tovarniku “kolinje” divovskih bundeva
Objavljeno 18. studenog, 2019.
TOVARNIK - Udruga "Breskorka" iz srijemskog sela Tovarnik proširila je, prvi put ove godine, svoju popularnu manifestaciju, a riječ je o Tovarničkom jesenskom sajmu što je održan u 14. izdanju, novim zanimljivim događanjem - "kolinjem" divovskih bundeva!
Time je istodobno okončana ovogodišnja sezona i simbolično je, vađenjem sjemena, označen početak priprema za novu sezonu uzgoja divovskih bundeva u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje se 50-ak članova udruge, mahom hobista, bavi uzgojem tikava i bundeva u, najmanju ruku, zavidnih dimenzija.


Tako su tri najteže bundeve s ovogodišnjeg sajma, uz druženje članova i građana, raskoljene, izvađeno je sjeme, a moglo se i poslužiti komadima bundeve ili pak "rezervirati" sjeme za proljeće. Član udruge "Breskorka" i uzgajivač divovskog povrća, 40-godišnji Krunoslav Peić iz Lovasa kazuje kako su s pobjedničkom bundevom sa spomenutog sajma nedavno "kolinje" priredili u Zagrebu, a za druge je dvije to učinjeno proteklog vikenda u Tovarniku.


- Najteža je bila 580 kilograma uzgajivača Ivice Ribarića iz Kozarca i s njom smo "kolinje" pokazali u Zagrebu, a sada smo u Tovarniku raskolili druge dvije - od 447 kilograma također obitelji Ribarić i bundevu od 396 kilograma koju je uzgojila supruga Vedrana Peić. Najdužu tikvu, koja je zapravo upisana i kao svjetski rekord, dugu 396 centimetara, ugajivača Gorana Lazića iz Kikinde (Srbija) ćemo osušiti i pokušati sačuvati kao rijedak primjerak, za uspomenu - kazuje Peić. Za još dvije dugačke tikve također je bilo "kolinje" kako bi se uzelo sjeme i priredilo za nagodinu, za novi uzgoj.


- Bilo nas je 40-ak na "kolinju" bundeva, i bilo je to nakon Tovarničkog jesenskog sajma još jedno lijepo i pomalo neobično druženje u Tovarniku jer građani dosad nisu imali prilike vidjeti kako se vadi sjeme iz divovskih bundeva - kazao je Peić, dodavši da je ideja i potekla iz tovarničke udruge "Breskorka" koja je formirana 2015. godine i okuplja entuzijaste s područja cijelog istoka Hrvatske. Tovarnik je k tome dobio još jednu zanimljivu manifestaciju koja bi u sljedećim godinama mogla privući veći broj posjetitelja, pa i turista, što je u proteklih 14 godina već postignuto sa sajmom krajem rujna koji je stekao veliki broj poklonika iz Hrvatske, pa i susjednih zemalja - Srbije, BiH, Mađarske...
Osim po divovskim bundevama, sajam u Tovarniku poznat je i po izložbi 50-ak vrsta rajčica, grahijadi, kuhanju pekmeza, ali i kušanju autohtonih proizvoda poput povrća, voća, rakija i likera, meda, džemova, kuhane rajčice ili pinđura, a izlažu se i rukotvorine. S.Butigan
STARE SORTE
“Breskorku” čine uzgajivači starih i već zaboravljenih, kao i raritetnih kultura – mahom bundeva i tikava među kojima su i one divovske koje zahtijevaju poseban način uzgoja, ali i rajčica i drugog, pa i egzotičnog povrća i voća. Udruga je nazvana po zimskoj tikvi za pečenje koja se stoljećima uzgaja u Srijemu i nekad je bila izvor prehrane, a danas je delikatesa.
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike