Osijek
ENERGETSKA OBNOVA

Županija i Grad ustrajni u subvenciji kamata
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Definitivno jedan od projekata koji preobražava izgled naših ulica je onaj energetske obnove višestambenih zgrada. Osim što vlasnicima donosi financijske uštede na računima za energente, zimi za grijanje, ljeti za hlađenje, obnovljene fasade poboljšavaju i ukupni gradski vizual. Već smo pisali o tome kako je u ovaj oblikom obnove uključeno više od 50 zgrada, najviše kroz program u kojemu resorno ministarstvo kroz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu sufinancira do 60 posto potrebnih ulaganja.

No kako se dio suvlasnika odlučio i sam osigurati sredstva, u tome je odlučila pomoći i Osječko-baranjska županija, a na njezin poziv i Grad Osijek.

Odlukom Skupštine, Županija je pokrenula projekt "Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada" namijenjen suvlasnicima za radove obnove vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije s ciljem smanjenja potrošnje energije za grijanje. Ovim projektom predviđen je kreditni potencijal prvotno u iznosu od 20, koji je potom povećan za još jedan milijun kuna koji plasiraju poslovne banke iz svojih vlastitih sredstava, kamatna stopa je do pet posto za cijelo vrijeme trajanja kredita, na rok otplate kredita do deset godina. Županija subvencionira kamatu na kredite za energetsku obnovu višestambenih zgrada s dva postotna poena. Uz Županiju u dodatno subvencioniranje kamate odlučio se i Grad Osijek s dodatnim jednim postotnim bodom.

Kako su uvidjeli da postoji veliki interes suvlasnika s područja Osijeka, Grad Osijek je projekt sufinanciranja kreditiranja prepoznao kao važan projekt od interesa za razvoj kvalitete življenja u Gradu Osijeku, te je ovog rujna dana suglasnost i dalje nastaviti subvencioniranje kamate na kredite suvlasnicima višestambenih zgrada.

U obnovu zgrada s pomoću subvencija Osječani su, za sada, uložili više od 100 milijuna kuna. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike