Kultura
SVJETSKI DANI NOVE GLAZBE 2020.

Berislav Šipuš predstavlja Hrvatsku
Objavljeno 17. studenog, 2019.
Skladatelji i izvođači iz cijeloga svijeta okupit će se u travnju 2020. na Svjetskim danima nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu na Novom Zelandu, a hrvatski predstavnik bit će skladatelj Berislav Šipuš. Njegovu je skladbu Three Short Tales from Blind Forest za violinu i glasovir odabrala međunarodna komisija, a interna komisija hrvatske Sekcije ISCM-a, koju su ove godine činili Ana Horvat, Iva Lovrec Štefanović, Vanja Lisjak te koordinatorica komisije Nina Čalopek, predložilo je čak šest skladbi hrvatskih skladateljica i skladatelja.


Three Short Tales from Blind Forest naziv je zbirke poezije meksičke umjetnice–glumice, pjevačice, spisateljice i performerice Itzie Zeron. Ona je svojedobno surađivala s Juanom Trigosom Jr., autorom opere De Cachehito Raspado koja je 2001. bila izvedena na otvorenju Muzičkog biennala Zagreb.


Čitajući stihove Itzie Zeron, nastajale su tijekom vremena skladbe Tu, Mar De Mi Alma, concertino za klavir i gudače i 2004. prva nedovršena verzija skladbe Fantazija za violinu i klavir. Ta verzija bila je izvedena i 2004. na jednom od koncerata Cantus Ansambla. Te se večeri puno improviziralo, jer skladba nije bila dovršena, a trebalo je punih 14 godina da se skladatelj Šipuš prihvati te partiture i dovrši je. Poticaj za to ovoga puta nije bila samo poezija Itzie Zeron, već i virtuoznost i izražajnost mlade umjetnice, violinistice Katarine Kutnar i mogućnost da ona praizvede napokon dovršenu skladbu.

Na Svjetskim danima nove glazbe svoja djela će na koncertima predstaviti brojni skladatelji, a u sklopu festivala delegati iz preko 50 zemalja će raspravljati o trendovima nove glazbe u svijetu. Festival će trajati od 21. do 30. travnja i prvi puta se održava na Novom Zelandu. N.Vek.
Možda ste propustili...

SPREČAVANJE ŠIRENJA ZARAZE

Neće biti održan ni 67. Pulski festival

GUDAČKI ORKESTAR ZA KRAJ PREMIJERNOG CIKLUSA "COVID-19"

Oduševljena osječka publika nije puštala orkestar s pozornice

ZBORNIK SUSRETA KNJIŽEVNIH KRITIČARA

22. svezak sa 276 stranica najopsežniji do sad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana