Sport
HRVATSKA IDE NA EURO 2020.

„Kocaksti“ uragan u drugom poluvremenu pomeo Slovake
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Hrvatska se plasirala na svoje 11. Veliko natjecanje. Opet je taj put bio posut trnjem ali je izdržala je naša reprezentacija te „bolove“. Trebalo se dogoditi puno ranije i lakše, ali ne bi to ne bi bilo u našem stilu. Nije Hrvatska samo propustila neke prilike i ranije, loše je krenulo i na Rujevici, Slovačka je povela i u tom trenutku smo bili „u kanalu“. No, onda smo se pokrenuli i preokrenuli i osigurali plasman na Euro. Teže nego smo očekivali, ali kako smo otišli u Rusiju i gdje smo završili…
Boženik utišao Rujevicu

Nije to bila ista utakmica kao u Trnavi kada smo doslovce razbili Slovake od prvog sudačkog zvižduka. Ovaj put Slovaci su pokazali zube. Nisu se u Rijeku došli samo braniti. Barem je tako izgledalo u početku utakmice. Valjda su pokušali zaigrati na istu kartu kao i Hrvatska u Trnavi. Rano iznenaditi suparnika. Nije im dugo trajalo. Teka 10-ak minuta, a onda je Hrvatska zavladala terenom. Istina, u prilike se teško dolazilo.  Tek u 20. minuti dogodila se prva prilika kada je Jedvaj ubacio zdesna, a Petković nije dobro zahvatio loptu nogom u obećavajućoj poziciji.  Šest minuta kasnije opet je Petković bio u prilici ovaj put glavom, no udarac je otišao prko vrata.  I onda u punoj dominaciji Hrvatske dogodila se jedna brza akcija Slovaka. U 32.minuti Hancko je ubacio sredinu, a Boženik je izmakao pozornosti naših stopera i pogodio za vodstvo Slovaka – 0:1. Hrvatska je opet kalkulirala i izgubila kao i uvijek ranije. Nije bila odlučna bez obzira na prividnu dominaciju. Slovaci su očito dosta toga naučili u odnosu na prvu utakmicu. Ovaj put su se postavili pametnije nego u Trnavi i to im  se isplatilo i prvih 45 minuta. Za Hrvatsku je moglo biti i gore da je Boženik u 43. minuti bio samo malo precizniji kada je pucao sa 15-ak metara iskosa lijeve strane. Gađao je pod gredu ali LIvaković je bio na mjestu.  U tih prvih 45 minuta Hrvatska nije izgledala dobro bez obzira što je imala dominaciju jer nije stvarala previše problema obrani Slovačke.
Brzi preokret

U nastavku utakmice Hrvatska je brzo došla do preokreta. Kako to obično ide trebao je jedan pogodak „ni iz čega“ i on se dogodio u 56. minuti kada je Vlašić odlučio potegnuti sa 20-ak metara. Bio je to uspješan pokušaj jer je završio u donjem desnom kutu slovačkih vrata.  To je bio samo početak rezultatskog preokreta koji je uslijedio četiri minute kasnije. Kada je Modrić izveo udarac iz kuta s desne strane, a Petković je glavom sa sedam-osam metara poslao lotu u lijevi kut – 2:1. Taj je pogodak utišao igru, ali i navijače Slovačke koji su do tog trenutka bili vrlo glasni. Ključ tog brzog preokreta bio je u visokom presingu  u koji je Hrvatska izašla u nastavku susreta. I nije naša reprezentacija stala na tome, a pomoglo je i isključenje Maka ubrzo nakon drugog pogotka. Tada je postalo je jasno kako će se Slovaci teško vratiti u utakmicu, a Hrvatska je tražila treći pogodak koji bi definitivno prelomio utakmicu i on se ubrzo dogodio. U 75. minuti  Barišić je odlično ubacio slijeva, a sredini je prvi na lopti bio Ivan Perišić koji je neobranjivo pogodio lijevi kut za 3:1. Ni tu Hrvatska nije stala. U 78. minuti mogao je Perišić postati dvostruki strijelac. Modrić je sjajno proigrao, ali Perišićev udarac sa 12-13 metara nije bio precizan. U tom drugom dijelu utakmice zapravo se vidjelo koliko je Hrvatska jaka kada krene igrati slobodno .  Slovaci u nastavku susreta gotovo da nisu ozbiljno ni prešli centar terena. To odlično drugo poluvrijeme bilo je dovoljno za plasman Hrvatske na Euro 2020.
D. Keler
 
Rezultati by SofaScore

HRVATSKA 3 (0)
SLOVAČKA 1 (1)


RIJEKA – Satdion Rujevica. Noćna utakmica. Teren sklizak. Gledatelja: 8212.  Sudac: Clement Turpin (Francuska).  Strijelci:  0:1 Boženik (32), 1:1 Vlašić (56), 2:1 Petković (60), 3:1 Perišić (75). Žuti kartoni:  Ćaleta-Car, Rebić (Hrvatska), Mak (Slovačka). Crveni kartoni:  Mak ( Slovačka).
IGRAČ UTAKMICE: BRUNO PETKOVIĆ (HRVATSKA)
HRVATSKA:  Livaković 6,5, Jedvaj 6, Ćaleta-Car 6,5, Perić 6,5, Barišić 7, Modrić 7, Brozović 6,5, Rebić 5 (od 54. Brekalo 6,5), Vlašić 6,5 (od 75. Kovačić -), Perišić 6,5 (od 81. Oršić -), Petković 7.
SLOVAČKA:  Dubravka 6,5, Pekarik 6, Vavro 6,, Škriniar 6, Hancko 6, Kucka 6(od 79. Horšovkij -), Lobotka 5,5, Hamšik 6, Rusnak 6 (od 60. Haraslin 5,5), Boženik 7 (od 72. Duriš -), Mak 5.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini